Itsenäisyyspäivän juhla Ihamaalla

Meidän kylällä on vietetty Itsenäisyyspäivän juhlaa jo vuodesta 1954. Tästä tilaisuudesta löytyy maininta Marttojen leikekirjasta. Juhlan järjestäjinä ovat olleet seurakunta ja Martat. Kansakoulun tiloissa kokoonnuttiin vuoteen 1967 ja sen jälkeen muutaman vuoden kodeissa, kunnes Vasapirtti valmistui vuonna 1971. Sankaritaulu sai sieltä paikan ja näin olemme vaalineet perinnettä. Martta-kerho lakkautettiin vuonna 2006, mutta kylässä päätettiin vielä jatkaa juhlintaa. Tämän vuoden juhla oli siis viideskymmenesyhdeksäs. Toivon, että jaksamme vielä ensi vuonna, niin silloin voisimme viettää kuudettakymmenettä Itsenäisyyspäivän juhlaa Ihamaalla.

6.12.2013 klo 13.00 olivat ohjelman esittäjät, vieraat ja kylän väki paikalla. Siniristilippu liehui ulkona ja pirtti oli koristeltu juhlaa varten, valkoisin liinoin, kynttilöin ja katajanoksin. Mukana oli Veteraanikuoro. Miehet ovat juhlistaneet tilaisuutta jo useana vuonna aiemmin. Kuulimme useita kuoron lauluja: mm ”Veljeä ei jätetä”. Tämä laulu jäi mieliin uutena ja upeana. Se on paikallisten miesten, Pertti Rainion sanoittama ja Pertti Husun säveltämä. Kuoron ohjaajina toimivat Erkki Kapiainen ja Kauko Toikka.

Veteraanikuoro

Mukana olivat myös Haminan seurakunnasta, pastori Elina Rajala ja kanttori Ulla Suutari. Elinan puhui kauniisti Itsenäisyydestä ja elämän erilaisista vaiheista. Kysellen vieraiden ikäjakaumaa. Mukana oli yli 90-vuotiaita, ennen sotia, -sodanvuosina ja suurista ikäluokista syntyneitä aina 10-vuotiaisiin kylän lapsiin. Elina toivoi virren 577 sanoin ”Suo, että sanas kirkkaana, saa keskellämme kaikua, ja kautta sukupolvien, suo soida nimes kiitoksen”

Oman kylän pieni tyttö Viivi Kirppu soitti sellolla meille useita sävellyksiä.
Väliajalla nautimme maukkaat juhlakahvit ja kahvirahasta otimme vähän tarjoilu kuluihin, loput kahvirahat lahjoitettiin Veteraanikuorolle. Juhlan loppuosassa saimme laulaa toiveidemme mukaisia joululauluja ja tilaisuus päättyi Elinan loppurukoukseen ja virteen ”Maa on niin kaunis”

Taas kerran meillä oli lämminhenkinen tilaisuus kodikkaassa pirtissämme. Kiitos esiintyjille ja vieraille.

Kirjoittanut Oili Harjula