Kylät

Pyhällön Kylät ry  kuuluvat seuraavat kylät:
Ihamaa, Lankila, Pyhältö, Salo-Turkia ja Turkia sekä osa Kitulan kylää (Vartti Kitula).
Vuodesta 2003 lähtien alue on kuulunut Haminan kaupunkiin.

Ihamaa on ihana kylä

Me täällä Ihamaalla olemme iloisia, että Pyhällön alueen Kylätoimikunta on nuorekas ja aikaansaava. Elämme uutta ajanjaksoa, kun alueen kotisivut ovat valmistumassa.

Ihamaa on jo vuodesta1967 asti kuulunut tiiviisti Pyhältöön.  Kun Ihamaalta lakkautettiin koulu, kylä liitettiin Pyhällön koulupiiriin. Silloin se koettiin todella ikävänä asiana, mutta aina vaan täällä eletään. Ei kylä siihen kuole, jos koulu lopetetaan. Siihen vaikuttaa kylän yhteishenki. Se on mielestäni ollut voimavara, että pienet kylät jatkavat olemassaoloaan.

Tosin elinolot ovat muuttuneet ja se on ajan henki. Kyllä Ihamaallakin lehmät puuttuvat laitumilta, eikä  näy hevosiakaan, joita aikanaan oli useissa talleissa. Vielä joskus kesäaamuisin kuulen kuitenkin kukon kiekuvan. Maatalous on yhä harvempien harteilla, mutta hyvät tieyhteydet takaavat nopeat työmatkat esim. Haminaan ja Karhulaan.

Asuttuja taloja Ihamaalla on 56, asukkaita 129, joista eläkeläisiä 62, työikäisiä 42 ja lapsia 25. Tässä tilastossa ovat mukana Pyhällön Koivuniemi ja Kitulan Metsäkulma. Nämä alueet kuuluivat aikoinaan Ihamaan koulupiiriin.

Kylän puoli on paljolti eläkeläisten, mutta Metsäkulmalla on eniten lapsia 12. Tälle alueelle on viimeisten vuosien aikana muuttanut tai ostanut asunnon ainakin 12 perhettä. Kesäkoteja on jopa 10 ja lukuisia kesäasuntoja järvien, lampien ja jokien rannoilla.

Kylän yhdistävä tekijä on Metsästysyhdistys ja sen omistama Vasapirtti. Se toimii oivallisena kokoontumistilana. Viikoittain siellä on eläkeläisten Vetreä – kerhon jumppa Mirka Jokirannan vetämänä. On erilaisia kokouksia, on perinteinen Ihamaan kylän Itsenäisyyspäiväjuhla, syksyiset hirvijahdit peijaisineen, on lokakuinen Eläkeliiton kerhopäivä , sekä perhe- ja muita juhlia.

Ihamaan Mäkeenkallion kota Kuva Oili Harjula

Vieraita odotellessa kaikki valmiina.

Metsästysyhdistys omistaa myös Mäkeenkalliolla kodan ja Hirvihaudantien varrella laavun. Ne ovat jokaisen vapaasti käytettävissä. Toivomme, että jokainen korjaa jälkensä, jättää tilat siistiksi eikä tärvele paikkoja.

Ihamaalta osallistutaan Pyhällön kesätorille myyjinä sekä ostajina. Keitetään kerran kesässä torikahvit Metsästysyhdistyksen hyväksi.

Vaikka kylä on paljolti vireiden eläkeikäisten, syntyy siellä lapsiakin  ja uusia koululaisia saadaan Pyhältöön. Omalle koululle toivomme jatkoa. Kyllä kaupungin pohjoiskylilläkin pitää olla yksi koulu ja kauppa.   –  Teksti ja kuva Oili Harjula

Pyhältö pirteä kylä

soutaja järvellä

Kesä parhaimmillaan Ylimmäisellä Pyhällössä

Pyhältö on aktiivisten, lapsiystävällisten ja urheilullisten ihmisten kylä. Täällä viihdytään vauvasta vaariin. Upea luonto järvineen, lampineen ja metsineen on mukava elinympäristö. Harrastusmahdollisuuksia on monia. Tärkeät palvelut: kauppa, koulu ja päiväkoti löytyvät omalta kylältä.

Turkia

”Turkia, kaskisavujen, metsien ja metsälampien kylä. Tähän tapaan kuvaa kyläämme Martti Saarento, 1985 päivätyssä kirjassaan Jääskien ja Turkioiden kylä. ”Pohjois-Vehkalahden kaskikylien” joukkoon meidät on luettu muissakin lähteissä. Vakituista asutusta tiedetään tänne syntyneen 1300 – 1400 lukujen vaihteen tienoilla. Asukkaat ovat tuolloin tulleet Lapveden (Saimaan alueen) suunnasta juuri hyvien kaskimaiden takia. Kylämme on nykyisen Haminan alueen pohjoisin, rajoittuen luoteessa Kouvolaan, koillisessa Miehikkälään, pistääpä pohjoisessa alueemme terävänä piikkinä yhteiseen rajapyykkiin Luumäenkin kanssa.”

Näin alkaa Jouko Yläjääsken kirjoitus Turkian-kylän sivuista  Uudessa Haminan Kyläkirjassa. Miten se jatkuu, saat selville, kun hankit itsellesi kirjan  kesätorilta. Kirja ilmestyy vasta kesäkuun alussa 2013.

Tervetuloa Turkialle, täällä on hyvä olla.

Hurmaava Hurma syystunnelmaa

Hurmaava Hurma syystunnelmaa

Lankila ja Salo-Turkia

museo 2

Vehkajoen mutkassa menneen maailman tunnelmaa.

Haminan pohjoisin osa on kiilan muotoinen alue, josta suurin osa  kuuluu Turkian kylään. Siitä erottuu pieni osa Salo-Turkiaksi, joka on toisella puolella Hamina-Taavetti maantietä (VT 26). Tämä emokylästä erillään oleva alue on Purhoon johtavan tien varrella.

Lankilan kylä sijaitsee 5 km  Pyhällöstä Taavettiin päin maantien kahta puolta Vehkajoen laaksossa, kallioisten mäkien suojassa. Vehkajoki virtaa tässä kohtaa alkaen Ala-Kailasesta laskien Korppiseen.