Istumajumppa kokoaa ikäihmiset liikkumaan

PYHÄLLÖN KYLIEN KOHTAAMISPAIKALLA NIVELILLE LIIKKUVUUTTA JA LIHAKSILLE VAHVUUTTA
Pyhällön koulu, Pyhällöntie 380

Ikäihmisille suunnattu, kaikille avoin ja maksuton lähijumppa kokoaa viikottain
liki 10 ihmistä jumppaamaan ja juttelemaan.
Tällä kertaa myös yksi miehistä uskaltautui penkiltä käsin
tutustumaan istumajumppaan.
Jumppaamme Espoon kaupungin toteuttaman 45 min. jumppavideon. Saamme jumpalle ohjauksen projektorin välityksellä valkokankaalle. Jumppaa tarjolla perjantaisin klo 11.00-11.45.

Kuvassa vasemmalta; Marja-Terttu Mässeli, Anna-Liisa Pajulahti,Marjo Vierula, Reetta Immonen ja Anneli Mäenpää. Penkillä Aimo Lehtomäki, kameran takana Anna-Leena Saarelainen.

Kuvat ja teksti Anna-Leena Saarelainen

Muistikahvila aloitti toimintansa Villa Lehtomäellä

Ensimmäinen tapaamiseen 31.1.2023 saapui muistiasioista kiinnostuneita liki 20 henkilöä. Aloitimme hyvillä kahveilla, Marjo Vuorela ja Aimo Lehtomäki olivat valmistaneet viihtyisän tuvan lämpimäksi ja kahvipöydän koreaksi. Kouvolan seudun Muisti ry:n, Muistiluotsi Sanna Hellsten kokosi kevätkauden tapaamisten sisältöön toiveita. Niistä kuulemme ja keskustelemme tulevien tapaamisten aikana.
Kuvat ja teksti Anna-Leena Saarelainen

Loppuvuoden tapahtumia

Keilaus- ja uintiretki Imatralle järjestettiin Kylätoimikunnan ja urheiluseura Turkian Tuiskeen toimesta marraskuun lopulla ensi kertaa muutaman koronavuoden jälkeen. Kuljetus Imatralle ja takaisin järjestettiin tänä vuonna hieman uudenlaisella tavalla, kun matkaan lähdettiin Liikkasen linja-autolla. Kuskina toimi Eemeli Liikkanen, isot kiitokset hänelle siitä! Muuten reissu sujui samalla kaavalla kuin ennenkin, aluksi uitiin, jonka jälkeen syötiin ja lopuksi vielä keilattiin. Tunnelma oli hyvä koko päivän ajan, ja kaikki mukaanlähtijät taisivatkin olla hyvin tyytyväisiä päivään, kun linja-auto illalla kaartoi takaisin Salen pihalle. Osallistujia oli mukana reilu parikymmentä, mutta lisääkin olisi toki mukaan mahtunut!

Joulumyyjäiset Pyhällön koululla ovat perinteeksi muodostunut tapahtuma, jotka pystyttiin pitkästä aikaa järjestämään marraskuun viimeisenä viikonloppuna koulun sisätiloissa koronavuosien jälkeen. Myyjäisissä riitti tällä kertaa paljon ohjelmaa, sillä Viljamin ja Sinin esittämien upeiden musiikkiesitysten lisäksi paikalla vieraili yleisöä hauskuuttamassa myös itse Joulupukki! Myyjiä oli lähes koko liikuntasalin täydeltä, mutta oli yleisöäkin paikalla ihan mukavasti. Myynnissä oli muun muassa villasukkia, leivonnaisia, joulukoristeita, käsitöitä, ja oli paikalla myös Pyhällön koulun vanhempaintoimikunnan järjestämät arpajaisetkin. Pihalla oli lisäksi Kylätoimikunnan pitämä kirpputori, jonka tuotot menivät Ukrainalaisten pakolaisten hyväksi. Kylätoimikunta piti sen lisäksi kahviota, josta oli mahdollista ostaa muun muassa uunituoreita torttuja ja glögiä. Musiikin lisäksi yleisön ihailtavana salissa oli esillä Viljami Liikkasen maalaamia taideteoksia. Kuvia lisää galleriassa.

Kuvat ja teksti Veera Takanen

Pyhällön kesätorit 2022 on saatu päätökseen

Teksti Marika Pennanen
Kuvat Veera Takanen ja Marika Pennanen
Pyhällön Kesätorit 2022 on tänään 30.7. saatu tämän kesän osalta päätökseen perinteisen konetorin merkeissä. Paljon se otti, mutta enemmän antoi. Parin huilatun koronavuoden jälkeen saattoi hiukan olla käynnistysvaikeuksia, mutta me yhdessä teimme sen! Kiitokset käyneille asiakkaille, ilman teitä toria ei olisi kannattavaa järjestää, kiitokset kaikille myyjille, ilman teitä ei olisi asiakkaita, kiitokset kahviota pitämään tulleille yhdistyksille, kiitokset toreilla esiintyneille ja ohjelmien vetäjille sekä tänään konetorille vanhaa konekalustoaan esille tuoneille ja kiitokset kaikille talkoolaisille, ilman teitä torit jäisi kokonaan pitämättä. Sää ei joka toria suosinut, mutta siitä huolimatta niin myyjät kuin asiakkaatkin uskollisesti torilla kävivät! Ensi kesänä jatketaan!
Kyläyhdistyksen toiminnasta ja talkootouhusta kiinnostuneille suosittelen lämpimästi. Talkooväkeä tarvitaan aina niin leipojia, kahvioväkeä, kahvinkeittäjää, ohjelmien keksijää/vetäjää, liikenteenohjaajia, penkkien ja pöytien kantajia yms.
Jos kiinnostuit niin voit ottaa yhteyttä hallituksen jäseniin, yhteystiedot löytyvät kohdasta yhteystiedot tai palveluettelosta.
Kylillä on myös muitakin talkoolaisia kaipaavia yhdistyksiä, mm. urheiluseurat, metsästysyhdistykset ja paljon muuta. Turkian lavan lavatanssit kesäisin on myös mahtava kylän tapahtuma johon kannattaa osallistua!
Kyläyhdistys julkaisee vuosittain palveluluettelon, josta voit tutustua kylien palveluihin. Palveluluetteloa saa Salesta ja Ravintola Pop-Cafesta, Korjaamo Suutariselta sekä kyläyhdistyksen hallituksen jäseniltä kysymällä, mm. minulta.
Oikein hyvää loppukesää kaikille!
Marika Pennanen, sihteeri/Pyhällön Kylät ry

Yhteisölliset ruokailut Pyhällön koululla syksy 2021

Teksti ja kuvat; Oili Harjula ja Anna-Leena Saarelainen 

 

Korona-epidemia on jyllännyt jo toista vuotta ja meille ikä-ihmisille kaikki on ollut jollain lailla kiellettyä. Se on harmittanut, ei ole juttuseuraa, ei päässyt tapaamaan toisia yhteisissä tapaamisissa. Olemme tunnollisesti noudattaneet annettuja suosituksia ja ohjeita.

Pääsimme vihdoinkin odotettuun yhteiseen perjantain ruokailuun lokuun 15 päivänä. Saatuamme tiedon, että yhteiset ruokailut alkavat, kyläyhdistyksen toimijat laittoivat tuulemaan. Ilmoituksen Pyhällön kylien sivuille ja kaupan ilmoitustaululle. Josta sana kiiri facebookkiin ja näin parisenkymmentä kylien ikäihmistä löysi tiensä perjantaina yhteiseen tapaamiseen. Paikalla oli myös Pirkko – pappi piti pienen hartaushetken ja diakonia työntekijät lauloivat kanssamme, mukana juuri työnsä aloittanut diakoni Joel Vataja säesti kitaralla. 

Puheensorinaa ja kuulumisten vaihtamista. Palautettiin vielä mieliin mitä odotetaan ja toivotaan ohjelman sisällöstä jatkossa.  ”Painavaa tietoa Kym Sotes:sta, jumppaa ja lasten kanssa yhteistä taitojen vaihtoa”.

Joka toinen viikko kokoonnuimme, ruokailemaan, juttelemaan ja lapset yllättivät iloisesti halloween esityksellään. ”Kansainvälisenä miestenpäivänä” 19.11 projektityöntekijä Nina Markkanen kertoi ”Voimaa ikämiesten arkeen” – hankkeesta ja alkavista ryhmätoiminnoissa Haminassa. 

Joulukuun 17 päivänä kokoonnuimme vielä tämän vuoden viimeiseen tapaamiseen. Olemme saaneet Pyhällön kylien 100€. lahja-rahan, jonka käytImme koulun lasten, koko henkilökunnan ja meidän ikäihmisten torrtukahveihin sekä lasten trip- mehuihin. Lauloimme Joululauluja Joelin säestyksellä. Pienet lapset yllättivät meidät jälleen, he olivat tehneet itse joulukortit, jotka he ojensivat meille ruokailussa.

Vanhusneuvoston pj. Ari Lekander kertoi Kym Soten vaikutuksista vanhuspalveluihin Haminan alueella. ”Meillä on hyvin, suhteessa muihin alueisiin maakunnassa, palvelutaso täytyy samankaltaistaa, joten meille tulee ehkä heikennyksiä”. ””Neuvosto tulee tekemään esityksen  – vanhustyönkoordinoija – tällaisen palvelun järjestämiseksi Haminassa ja uskomme että saamme esityksemme läpi koska se on perusteltua ennaltaehkäisyä”.  Vanhusneuvostoon kuuluvan Oili Harjulan kautta ajankohtainen tieto kulkeutuu ikäihmisille ruokailun yhteydessä. 

Yhteisölliset ruokailut jatkuvat , huomioiden rajoitukset ja suositukset, vuoden 2022 aikana.

         

Hiihtoladut ja pulkkamäki kovassa käytössä

Teksti ja kuvat BFagerström

Koska meillä on harvinaisen luminen talvi tänä vuonna, on hiihtoladut ja kelkkamäki saatu hyvään kuntoon.Tammikuun viimeisenä viikonloppuna, kun sääkin suosi ulkoilijoita, olivatkin käyttäjämäärät kunnioitettavia. Eräskin hiihtäjä kertoi kohdanneesta yli 60 eri hiihtäjä oman lenkkinsä aikana. Hiihtolatujen lähtöpisteissä Pyhällön koulun ja Turkian tanssilavan parkkipaikoilla näkyi paljon hiihtäjien autoja parkissa.

Kailasen uuden laavun rakentajat, Tillin pariskunta oli tarjoamassa lämmintä juotavaa, pullaa ja käsidesiä tulen lämmössä. Tarjoamisia oli myös Hepolammen laavulla.  Turkian tanssilavan laavun tulen lämmösssä oli iloista puheensorinaa, kun tutut ja tuntemattomat kertoivat kuulumisiaan. Pandemian myötä on ihmisillä tarve myös kohdata muita ja saada sosiaalista kanssakäymistä, vaikka suositusten etäisyyksiä huomioiden.

Latujen huollosta on vastannut Turkian Tuiske, Haminan Kaupungin Kylät Eläväksi -hankkeen puitteissa.  Latumestarina on toiminut Juha Harju, suurkiitos hänelle!

Hainuksen pulkkamäki on suosittu sekä nuorimmaisille että myös vanhemmille, jotka verestävät lapsuuden muistojaan. Mäki on jonkun arvion mukaan Etelä-Suomen paras, 295 metriä. Ismo Kiuru on jo monta talvea pitänyt mäkeä kunnossa. Ja tänä vuonna on myös sää sitä suosinut. Mäki onkin viritetty erinomaiseen kuntoon. Mäen yhteydessä on kuivakäymälä, tulentekopaikka polttopuineen sekä pulkkia lainaksi.

Katso kartta Turkian latutilanteesta tästä.

Vuosikalenteri 2021 ilmestynyt

Pyhällön Kylät ry vuosikalenteri 2021 on ilmestynyt. Kalenterissa jälleen neljätoista upeaa kuvaa ja totuttuun tapaan lista Suomen liputuspäivistä, joita on vuonna 2021 on yhteensä 27. Kalenterin painos on ainoastaan 200 kpl ja jos sen haluaa itselleen tai lahjaksi antaa, niin kannattaa olla pikaisesti yhteydessä seuraaviin henkilöihin sen ostamiseksi:
Ismo Liikkanen 0400-358738
Suutarisen Autokorjaamo 0400-885052
Kirsi Immonen 040-7356562
Oili Harjula 0400-795258
Bosse Fagerström 0500-889701
Ja hinta on 10€/kpl niin kuin ennenkin.

Valokuvakilpailun voitto Mia Suutariselle

Pyhällön Kylät ry valokuvakilpailu 2020 ratkennut Mia Suutarisen voittoon. Yhdistyksen hallitus valitsi Mian ”Ystävyys” kuvan tämän vuoden voittajaksi. Perinteisesti on seuraavan vuoden kalenteri kuvitettu valokuvakilpailun sadolla ja niin tehtiin tänäkin vuonna. Ainoa ongelma oli, ettei kilpailuun saapunut yhtään kuvaa, jolla voisi kuvittaa talvikuukausia. Syy tähän on varmaankin 2020 talven harvinainen vähälumisuus. Ongelma ratkaistiin tällä kertaa ottamalla yhteyttä muutamaan kilpailuun osallistuneeseen, josko heillä olisi arkistossa talviaiheisia valokuvia. Ja niitä löytyikin Tiia Kylmälältä ja Veera Takaselta. Kiitos heille.

Pyhällön kylät valokuidulla – hankkeen aloitustilaisuus

Teksti: Jouko Ylä-Jääski

Kymijoen Kyläkuitu osuuskunta, sekä Pyhällön Kylät ry järjestivät kyläillan valokuituasioissa Pyhällön koululla 9.7.2020.  Myös Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen, kaupungin tietohallintopäällikkö Tomi Lampinen, sekä ELY- keskuksen asiantuntija Jukka Penttilä osallistuivat tilaisuuteen.  Kymijoen Kyläkuidulta mukana olivat toimitusjohtaja Ari Ripatti, sekä projektivastaava Aulikki Kylliäinen.  Pyhällön Kylien edustajana oli valokuituhankkeen ohjausryhmän jäsen Jouko Yläjääski.  Tilaisuuteen osallistui varsin mukavasti kyläläisiä.

Kaikki edellämainitut henkilöt käyttivät ensin omat alustuspuheenvuoronsa, minkä jälkeen alkoi vapaa keskustelu.  Alustuspuheenvuoroissa saatiin todella hyvää ja yksityiskohtaista asiatietoa. Tilaisuuden osanottajien tarkentavat ja asialliset kysymykset yhdessä alustuspuheenvuorojen kanssa antoivat kaikille selkeän käsityksen hankkeesta, sen tarkoituksesta ja tavoitteista.

Kyseessähän on kiinteän, maahan upotettavan valokuitukaapeliverkon rakentaminen Pyhällön kylien alueelle. Hankkeen tavoitteena on ensisijaisesti hyvin nopean, vakaan ja varmatoimisen internet- yhteyden tuominen halukkaiden saataville.  Toki monenlaisia muitakin palveluja on verkon kautta toteutettavissa, niistä enemmän tietoa Kyläkuidun eriomaisilta omilta sivuilta.

Kuultiin, että hanke lähti nyt oikeasti etenemään, tämä 9.7. oli ensimmäinen liittymäsopimusten tekopäivä.  Tässä tilaisuudessa niitä syntyi kaksi.  Tavoitteeseen, 140 sopimukseen jäi toki vielä matkaa.  Rahoitus- ja luvituspuoli ovat kunnossa, ELY- keskuksen avustus on 500000, Haminan kaupungin myöntämä rakennusaikainen väliaikaisrahoitus on 600000.  Pyhällön Kylien alueen lisäksi on hanketta mahdollista laajentaa esimerkiksi Paijärvelle.

Koronasta ja kesälomista johtuen liittymämyynti toteutetaan kesän aikana etänä, koeajovaiheessa olevalla sähköisellä järjestelmällä.  Tähän pääsee mukaan ilmoittamalla kiinnostuksensa Kyläkuidun nettisivuilla asianomaisessa kohdassa. Syksyllä pyritään aloittamaan myös alueella tapahtuva myyntityö.

Tilaisuudessa oli hyvä, vahvasti asiaa pohdiskeleva ja pitkälle eteenpäin miettivä henki.  Meillä on nyt oikeasti ”tartu hetkeen”- tilanne, ottaa Pyhällön Kylien alueella se paljon puhuttu digiloikka, ja tältä osin turvata kylien kehittymismahdollisuudet pitkässä juoksussa.  Ehkä juuri nyt ajankohtainen etätyökeskustelu antaa uskoa hyvään kehitykseen myös tätä kautta.

Mikäli kyläläiset lähtevät mukaan yhteiselle asialle ja valokuituhanke toteutuu, kylillä on tulevaisuutta. Valokuituyhteydet mahdollistavat tulevaisuudenkin digiasiointitarpeet ja pitävät Pyhällön kyläalueet mahdollisena asuinpaikkana väljempää asumisympäristöä tavoitteleville ihmisille sekä yrityksen sijoituspaikkana niille, joiden yritystoiminta ei sovellu kaupunkikeskuksiin mutta luotettavat tietoliikenneyhteydet tarvitaan.
kylakuitu.fi

Järvikasvien niitto sujui Pyhältöjärvellä

Teksti ja kuvat: BFagerström

Järvikasvien niitto Pyhältöjärvellä sujui rivakasti Salmivaaran Seijan ja Lassen rannassa heinäkuun ensimmäisellä viikolla.  Koivuniemen Mehiläispesän urakoitsija tuli paikalle aamulla ja muutamassa tunnissa oli homma hoidettu. Paikalle saapui naapureitakin auttamaan kasvien nostoa vesirajasta maalle ja Reimarin toimittajakin tuli tekemään juttua. Sitten kone säksätti vastarannalle jatkamaan niittoa. Niiton ajoitus oli hyvä, sillä vesilintujen poikaset olivat jo tarpeeksi isoja. Niittämään päästiin järviruokoa, järvikaislaa ja järvikortetta sekä lumpeita että ulpukoita. Aivan kaikkialle ei koneella päästy, sillä vuosien saatossa on kasvien juuret kasvaneet liian kiinteäksi juurimatoksi. Urakan päätteeksi tilattiin niitto jo ensi vuodeksikin (5.7.2021), sillä niittoa pitäisi suorittaa muutamana vuotena peräkkäin, jotta lopputulos olisi onnistunut.

Itsenäisyyspäivän 2019 juhla Vasapirtillä

Teksti: Oili Harjula
Kuvat: Sara Koski

Ihamaalla on itsenäisyyttä kokoonnuttu juhlimaan jo vuodesta 1956. Alkuun kansakoululla ja koulun lakkautuksen jälkeen kodeissa, vuodesta 1967 vuoteen 1971,  jolloin Vasapirtti valmistui. Seurakunta on  alusta asti ollut mukana ja paikallista osaamista on edustanut mm. oman kylän kuoro ja runonlausujat. Tarjoilusta aikanaan huolehtivat kylän Martat. Viime vuosina on Veteraanikuoro ollut vahvasti kantava voima. Nykyisin ovat alueen nuoret soittajat olleet mukana ja ohjelmaan on liitetty joululaulut.

Kuten sanotaan ”vuosi vanhan vanhentaa”  niin oli aiheellista saada uusia voimia järjestelyihin. Martathan Ihamaalta lakkautettiin jo 2006. Viime vuosina vetovastuu onkin ollut Pyhällön kylät ry:n harteilla. Ja viimevuoden juhla antoi uskoa, että alueella halutaan yhteistyötä ja kaikki onnistuikin todella mallikkaasti. Vasapirtti sai 2019 juhlan kunniaksi  kauniin juhlakoristelun; matot, sileät liinat, kukat ja kynttilät sekä siniristilippu liehui ulkona sateisessa tuulessa.

Kylätoimikunnan puolesta Marika Pennanen ja Sara Koski toivottivat vieraat tervetulleeksi. Marika toi alkuun Pyhällön kylät ry:n puolesta tervehdyksen juhlaan. Veteraanikuoro lauloi  Finlandia -hymnin. Pastori Anita Venäläisen alkurukouksen jälkeen saimme kuulla Iiris Kitusen herkän huilusoolon ja Panu Kitusen baritonitorven säveliä. Anita Jokela esitti kirjoittamansa runon ja Viivi Kirpun sellon soittoa kuuntelimme hartaudella.

Virren 581 jälkeen pastori kuljetti meidät koskettavasti sukunsa isoäidin matkassa 80 vuoden takaisiin muistoihin ja lähestyvän joulun odotukseen. Kuulimme vielä Veteraanikuoron esityksiä, joista erikoisesti voi mainita Ihamaalla opettajina toimineiden Esko Ahlbergin ja Esko Kouvon sävellykset.

Väliajalla nautimme  juhlakahvit, joista vastasi Pyhällön kylät ry. Tarjolla oli joulutortut,  Sirkku Mäkisen täytekakut ja Sirkka Jokelan  maistuvat piirakat. Tarjoilussa häärivät Sanna ja Sara Koski sekä Sirkku Mäkinen, Sirkka Jokela ja Marika Pennanen. Tarjoilusta saatu kahviraha puolitettiin kuoron ja nuorten soittajien kesken. Esiintyjät saivat muistoksi Pyhällön Kylät ry:n 2020 kalenterin ja soittajat pienet lahjapussukat Sirkka Jokelalta.

Juhla jatkui jouluisissa merkeissä, nuoret soittivat joulumusiikkia, Anitalta pyydettiin lisärunoa ja se onnistui. Kuoro lauloi vielä ja yleisö pääsi toivomiensa laulujen pariin  kanttori Ulla Suutarin säestyksellä. Yhdessä laulaminen oli iloista ja voimakasta. Tilaisuus päättyi pastorin loppurukoukseen ja yhdessä laulettiin Maa on niin kaunis.

Kiitollisena tunnelmasta ja kaikista esityksistä toivoisin, että kylien asukkaat löytäisivät jatkossa askeleensa perinteiseen Itsenäisyyspäivän tilaisuuteen Ihamaan Vasapirtille.

 

Karaoke ja vanhat moottorit viimeisen 2019 torin vetonauloja

Teksti: Katriina Liikkanen Kuvat: BFagerström

Kesän 2019 viimeinen kesätori vietettiin leppoisissa tunnelmissa lämpimässä ja aurinkoisessa säässä. Paikalle perinteiseen ja suosittuun Vanhojen koneiden kohtaamiseen oli saapunut mm. kuorma-autoja, traktoreita, mopo ja sivuvaunulinen moottoripyörä, moottorisahoja, autoja ja moottoreita. 70-luvun pappatunturilla paikalle tulleen Eemelin mielestä tunnelma oli hyvä ja karaoke oli loistava juttu.

Tänä vuonna ohjelmassa oli pitkästä aikaa yleisön toiveesta myös torikaraoke. Sen veti Ilmari Liikkanen. Porukalla näytti olevan kivaa ja hyvä meininki. Laulajia oli paikalla koko toriajan, iloitsi Ilmari. Esittävät kappaleet  olivat laulajien itsensä valitsemia  ikivihreitä suosikkeja aina valsseista Elviksen hitteihin.

Karoken välissä pidettiin tauko, jolloin Jouko Yläjääskelle ojennettiin palkinto valinnasta vuoden 2019 kymenlaaksolaiseksi maaseututoimijaksi.  Palkinnon myönsi  Kymenlaakson maakuntahallitus. Se päätti valinnasta kokouksessaan keväällä 2019, jolloin  valitiin myös  vuoden 2019 Kymenlaaksolaiseksi kyläksi Tiutinen Kotkasta.  Joukolle annettiin samalla myös Suomen Kylät ry:n myöntämä kultainen ansiomerkki. Palkinnot ojensi Kymenlaakson Kylät ry:n yhdistyksen puheenjohtaja Sami Porkka. Palkintojen myöntämisen tilaisuudeksi oli sovittu Pyhällön kesätori.  Pyhällön Kylät ry onnitteli Joukoa nimityksestä.

Kahvio oli perinteisesti kesän viimeisellä torilla Pyhällön Kylät ry:n hoidossa. Toriajan päätyttyä juotiin vielä talkookahvit. Sen jälkeen paikalle jääneiden talkoolaisten voimin kannettiin penkit ja pöydät varastoon talven ajaksi. Talkoot jatkuivat vielä kahviotavaroiden varastoinnilla, mikä saatiin valmiiksi alkuillasta. Kiitos kaikille talkoolaisille!

Katso kaikki kuvat Kuvagalleriasta.

Vanhat koneet herättävät aina ihailua ja ihmetystä.

Risto aloitti karaoken laulamalla Suvivalssin. Hän oli saapunut paikalle vuoden 37 Ford kuorma-autollaan.

Jouko Ylä-Jääski sai ansionsa mukaisesti kunniaa ja kiitosta.

Renkaat singahteli kesätorilla

Teksti: Marika Pennanen Kuva: Tea Karjakin

Kesätorin toiseksi viimeisellä torilla heiteltiin renkaita. Osa ihmisistä ei ehkä osannut kuvitella, että kyseessä oli aikuisille auton renkaan sekä junnummille pienempi ajettavan ruohonleikkurin rengas heitettävänä. Toki alkuun renkaanvalinta oli vapaaehtoinen, mutta kun eräs nuorehko kuitenkin jo aikuisiän saavuttanut herrasmies kahdella heitollaan uhmasi fysiikanlakeja ja sai renkaan lentämään lähes kahvioon asti (heitot tapahtuivat kaukalossa…), muutettiin sääntöjä lennosta. Miehet saivat heittää ainoastaan kahta isompaa rengasta. Komiasti renkaat lensi ja koska palkinnot (sponsored by KSO) arvottiin, ei kenenkään tarvinnut revähdyttää mitään kehon osaa. Tyyli oli vapaa, nähtiinpä erään herran heitossa jopa piruetti, heitto kantoikin sillä todella pitkälle.
Tunnelma oli hieno, kaikilla oli iloinen kesätorifiilis ja ikäjakauma mukavasti taaperoikäisestä vähän vanhempiin, nuorin taisi juuri ja juuri pysyä pystyssä äitin hiukan avustaessa renkaan kanssa.
Kannattaa katsoa kaikki kuvat Kuvagallerista.

Nuoret soittajat kesätorilla 2019

Teksti:  Katriina Liikkanen Kuva: Mira Immonen

Kesätorikävijöitä oli liikkeellä mukavasti heinäkuisena lauantaiaamuna. Nuorten soittajien ryhmä oli tällä kertaa aikaisempia vuosia pienempi, sillä moni kesätorilta tuttu soittaja tai laulaja oli estynyt tulemaan juuri kyseisenä päivänä. Kesätorisoitto soi kuitenkin komeasti kolmen soittajan voimin; Viljami taituroi pianossa, Viivi sellossa ja Vilja viulussa. Kolmikon taiteellisena johtajana toimi Ilmari Liikkanen. Hän myös luotsasi soittoryhmää harjoituksissa, teki lopulliset valinnat esitettävistä kappaleista ja sovitti valitut kappaleet juuri tälle kokoonpanolle tätä kesätorikeikkaa varten. Ilmari vastasi myös äänentoistosta.

Kesätorilla kuultiin kappaleita klassikoista uudempaan tuotantoon. Setin alkupuolella kuultiin suomi-iskelmän tutut hitit Paratiisi ja Vanhoja poikia viiksekkäitä. Uudempaa tuotantoa edusti Anna Puun tutuksi tekemä versio kappaleesta Mestaripiirros. Musikaalisävelmä Memory kuultiin instrumentaaliversiona eli ilman laulua. Täällä pohjantähden alla, Kulkuri ja joutsen sekä Nocturne kuultiin myös. Pyhältöläisestä Korppisen järvestä kertova Korppisen valssi oli myös kaunista ja kesäistä kuultavaa heinäkuun kauniissa aamupäivässä.

Tiikerikakku palkintona kansainvälisessä mölkkykisassa

Teksti: Katriina Liikkanen
Kuvat: B.Fagerström

Akilla oli heitto kohdallaan ja voitto tuli

Pyhällön kesätorilla  kisailtiin kyläyhdistyksen järjestämässä leikkimielisessä mölkkymittelössä lauantaina 6.7.2019.  Kisa käytiin tänä vuonna yksilökilpailuna, joka oli avoin kaikelle kansalle. Osallistujia oli mukana kirjaimellisesti vauvasta vaariin,  sillä nuorin kilpailija oli reilun vuoden vanha ja mukana oli useampi jo 80-vuoden iän saavuttanut. Kilpailijoita oli paikalla jopa Uudesta-Seelannista asti. Kisaajilla oli omalla vuorollaan kolme heittoa peräkkäin, joista laskettiin yhteen henkilökohtaiset pisteet.  Kaikille kilpailijoille annettiin tikkari kiitokseksi osallistumisesta. Osallistujia oli yhteensä 21 . Toiselle heittokierrokselle kutsuttiin kaksi pelaajaa, Anni ja Aki, joilla molemmilla oli 19 pistettä. Toisellakin kierroksella he olivat myös tasaväkisiä. Voitto ratkesi lopulta vain yhden pisteen erolla Akin hyväksi. Hän sai kyläyhdistyksen yllätyspalkinnona tiikerikakun ja pääsi sillä juhlistamaan makeaa voittoaan. Katso lisää kuvia Kuvagalleriasta.

Agilityssä koirat pääosassa

Teksti: Kirsi Immonen Kuvat: B.Fagerström

Haminan seudun Seurakoirakerho ry esittäytyi Pyhällön kesätorilla 29.6.2019. Ohjelmassa näytökset agilitysta ja TOKOsta (tottelevaisuuskoulutus).

Tällä kertaa agilitystä nähtiin hyppyrata-näytös, josta puutuu kaikki kontaktit, mm puomi ja keinu. Koirat kilpailevat viidessä, eri kokonsa mukaisessa luokassa, tässä näytöksessä oli edustettuna maxit, pikku maxit ja medit. Rata suoritetaan tietyssä numeroidussa järjestyksessä, mutta tähän näytökseen jokainen sai suunnitella myös oman radan, jotta katsojat näkevät useammanlaisia vaihtoehtoja. Mukana oli useamman tasoisia koirakoita. Jotkut ovat kisanneet nousujohteisesti useamman luokkanousun, toiset vasta aloittelevat. Agilityssa luokkia on kolme, 1-, 2-, ja 3-luokka. Rodusta ja yksilön innokkuudesta johtuen, radalla nähtiin rauhallisempia ja keskittyneempiä yksilöitä sekä vauhdikkaampia kurvailijoita.

Toisena näytöslajina oli TOKO. Koiralle opetetaan keskittymistä, täsmällisyyttä, paikalla pysymistä, tiukasti seuraamista ja näillä elementeillä tietynlaisia tehtäviä. Koirat kilpailevat koosta riippumatta samassa sarjassa, mutta edistyessään edetään neljän tasoluokan mukaisesti (ALO, AVO, VOI ja EVL). Näytös suoritettiin TOKO-katrillina, eli kaikki koirat oli yhtä aikaa suorittamassa tehtäviä. Kilpailuissa tehtävät suoritetaan yksittäis koirakkoina.

Pyhällön juhannustori – kesän 2019 avaus

Teksti ja kuvat B.Fagerström

Sää suosi perinteistä Pyhällön Kylät ry:n järjestämä juhannustoritapahtumaa +26 asteen auringonpaisteella ja pienellä tuulenvireellä.  Hieno kesäsesongin avaus näkyi myös yleisön iloisissa ilmeissä sekä juttelun tiheässä sorinassa. Osallistujamäärä nousi ennätyslukemiin, arviolta 600 henkeä täytti torin. Yhdestä valokuvasta oli luettavissa 338 henkeä. Urheilukentällä oli parhaimmillaan 175 autoa ja  kaupan parkkipaikkakin täyttyi kulkuneuvoista.

Esiintymislavalla yleisöä viihdytti Tanssiorkesteri Kuunsilta koko kahden tunnin ajan ja asfalttiparketilla nähtiin tanssiaskeleitakin. Tauon aikana esiintyi taitava Pyhällön tanhuryhmä Haminan Karjalaisista Nuorista ohjaajansa Satu Kirpun johdolla.

Myyntipöydillä oli tarjolla perinteisiä tuotteita, mm. leivonnaisia, leipiä, sesongin uusia vihanneksia, mansikoita, tuoreita ja savustettuja kaloja, kinkkua ja muita lihatuotteita, metrilakua, sepän takomia tuotteita, kirpputoritavaraa, vihtoja, nukenvaatteita ja vitsitikkareita sekä paljon muuta.  Kyläyhdistyksen kahvilasta sai maistaa mm. Sirkku Mäkisen paikalla leivottuja herkullisia munkkeja. Huhun mukaan taikinaan oli laitettu tällä kertaa myös voita.

Katso lisää kuvia Kuvagalleriasta

Tarvitaanko valokuitua Pyhällössä? Tilannepäivitys

Kirjoittajat Päivi Peltola ja Jouko Yläjääski

Kertomus Pyhällön alueen valokuidusta jatkuu. Seuraavassa lyhyt päivitys tämän hetken tilanteeseen. Ja suoraan asiaan.  Kymijoen Kyläkuidun hallitus on alkuvuodesta tehnyt päätöksen, jonka mukaan ELY –keskukselta haetaan rahoitusta Pyhällön kylien alueelle.  Hakemus on ajallaan ELY:lle tehty  ja nyt on äskettäin vastauskin saatu. ”Vihreää valoa”, niinkuin tavataan sanoa.  Eli asia on nyt Kyläkuidun ohjelmassa ja etenee.  Paljon epävarmuustekijöitä vielä toki on olemassa ja parhaimmillaankin aikaa kuluu.  Arvion mukaan markkinointi voitaisiin aloittaa syksyllä ja rakentaminen ensi kesänä.

Nyt nousee keskeiseksi kysymykseksi, osaammeko tarttua tarjoukseen riittävän suurella joukolla ja pidämme näin alueen kehittämistä tältäkin osalta tärkeänä. Ajatus on, että verkko rakentuisi Kannusjärveltä käsin Ihamaan kautta kaikkiin yhdistyksen alueen kyliin.  Käykääpä Kyläkuidun nettisivuilla www.kylakuitu.fi tutustumassa eri vaihtoehtoihin. Niitä ymmärtääkseni päivitetään tarpeen mukaan.  Keskusteluissa on vilahtanut myös mahdollisuus, että liittymän kuukausihintoja tarkistettaisiin –  ja hiukan alaspäin.  Kesän aikana varmaan saamme uutta valistusta. Tässä tärkeimpiä, nyt pallo on oikein vahvastikin liikkeellä. Viedään se maaliin!

Seniorien ”iltapäiväkerho” kaikille yhteinen ilon aihe

Teksti Oili Harjula
Kuvat BFagerström

Syksystä asti olemme ajaneet sisään uutta toimintamuotoa Pyhällössä. Parin vuoden aikana pidettyjen palaverien jälkeen ja kyselyjen pohjalta aloitettiin ohjelmalliset senioriruokailut Pyhällön koululla syksyllä 2018. Tarjolla on kotoisen maistuvaa arkiruokaa ja pullakahvit kruunaa päivähetken, eikä viiden euron hinta ole kohtuuton.

Seniori-ikäisten kouluruokailu -hankkeen vetäjinä ovat olleet Haminan kaupunki, Pyhällön kylät ry.  ja Haminan vanhusneuvosto. Vetovastuussa oli Jaana Savolainen Socomista ja rahoittajana EU:n tuki.

Me hankkeessa mukana olleet olemme iloisesti yllättyneitä, kun joka toinen perjantai järjestettyyn ruokailuun on osallistunut 20-30 henkeä.

Vuoden alusta saimme luotua kevään ruokailupäivät ohjelmineen lukkoon ja jaettiin tiedotteita. Olimme valinneet keskuudestamme vastuuhenkilöt, jotka vuorollaan auttavat keittäjää maksujen  ja tositteiden jaossa. Saimme mukaan seurakunnasta Pirkko Tulokkaan ja hän pitää joka toinen kerta pienen hartaustilaisuuden. Samoin kaupungin liikuntapuolelta jumppari pitää joka kerta liikuntahetken.

Muuta ohjelmaa on tarpeen mukaan ja koululaisetkin ovat musiikkiesityksillä viihdyttäneet meitä. On niin mukavaa kuulla lasten kommentteja, sekä iloista tohinaa, kun he lähtevät vaikkapa hiihtoladulle. Siinä tuhisevat monojen ”lärppäkkeiden” kanssa ja  punaposkisina palaavat  koteihinsa.

Maaliskuun  ensimmäisen ruokailun päätteeksi saimme jumpata toivemusiikin tahdissa Inka-Maria Pällin ohjauksella. Kyllä se vähän täydellä vatsalla oli työlästä, mutta tarpeellista. Kyselimme samalla   hieman kommentteja:

Jouko sanoi, että hän ajaa itseään ikäihmisten joukkoon, johon ei oikein tunne kuuluvansa, mutta tässä joukossa se saattaa onnistua ja miehelle valmisruoka on aina iloinen asia. Irene sanoi, että yksin eläjänä täällä saa puhua ääneen ja kuulee toisia. Veli on iloinen, että kaupunki tuli mukaan ja saatiin tämä onnistumaan. Hän on vienyt viestiä tuttavilleen, että meillä Pyhällössä on  yhteisöllisyyttä, on ruokaa koululla ja monenlaista ohjelmaa. Anneli, Seija ja Anni ovat yhdessä sitä mieltä, että tämä on hyvä juttu, kun saa tavata toisia ja jutella.  Isovanhemmat Marja-Liisa ja Tapio ovat iloisia, kun voivat olla apuna lasten vanhemmille. He hoitelevat lapsenlapsia aamuisin  päivähoitoon ja ruokailun jälkeen kotiin. Täällä he tapaavat toisia mammoja ja pappoja sekä  nauttivat valmiista ruuasta. Toiset päiväkoti lapset tapaavat isovanhempia, joten ilo on monikertainen.

Tällainen iltapäivätapaaminen tuntuu olevan kaikille yhteinen ilon aihe.

Kun on kylään saatu tämä mahdollisuus, niin tottakai osallistumme. Niitäkin on nyt mukana, jotka protestoivat aluksi.  Matti ja Teemu, olivat syksyllä sitä mieltä, että ”mennä nyt Pyhältöön syömään!” Mutta mukana ovat ja hyvä näin. Joten kaikkineen olemme saaneet alueellemme seniori-ikäisille oman iltapäiväkerhon. Tästä kannattaa iloita ja toivoa, että  saamme jatkossakin innostuneita mukaan.

Ensimmäiset rusettiluistelut Pyhällössä

Teksti ja kuvat BFagerström

Pyhällön koulun jääkaukalossa toteutettiin yhdistyksen ensimmäiset rusettiluistelut sunnuntaina 24.02.2019 hienossa aurinkoisessa talvisäässä. Pelkona oli, ettei koko tapahtumaa olisi pystytty järjestämään sääolosuhteiden takia. Sunnuntaina oli muutamia plus asteita ja aurinko lämmitti jään pintaa, joka oli jo pehmennyt edellisten päivien paisteessa. Osallistujia oli noin 30. Enemmänkin olisi varmaankin tullut paikalle, jos hiihdon MM-lähetys ei olisi sattunut samaan aikaan.

Sara Koski oli tehnyt taidokkaat rusetit numeroineen. Rusettiluistelun olennaisesta elementistä oli Ilmari Liikkanen loihtinut ammattimaisen hienoja musiikkikuvia. Jäällä oli myös leikkimielistä kisaa pujotteluradan ympärillä. Kahvilan tarjonta oli tietenkin varmoissa käsissä ja osallistujat nauttivat makkaroista, kahvista, kuumasta mehusta ja kyläläisten ensiluokkaisista leivonnaisista.
Katso lisää kuvia Kuvagalleriasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valokuva: BFagerström

Ikäihmisten yhteisöllinen ruokailu – yhdessäoloa ja huolenpitoa

Teksti: Oili Harjula
Kuvat: BFagerstöm

Yhteinen koti maalla -hanke sai alkunsa keväällä 2016 Haminassa Simeon-salissa olleessa kokouksessa, jossa olin mukana. Siellä tuli tietoon, että Pyhällön koululla on aikaisemminkin ollut eläkeikäisten ruokailumahdollisuus. Tästä syntyi ajatus, että herätetään se uudelleen, kun siihen on luvassa hankerahoitus ja vetäjä Jaana Savolainen Socomista.

Olen ollut mukana hankkeessa todella innokkaasti, sillä tunnen kotikylässäni Ihamaalla asuvien tilanteen. Sen, missä ollaan, kun vain miehellä on ajokortti ja sairaus vie sen. Yleinen liikenne vielä toimii kouluaikoina, mutta entäs sitten, kun asutaaan kilometrien päässä maantiestä? Onneksi on palvelulinjoja, mutta ei kaikille. Elämä jää paljolti omien seinien sisään, ei näy naapureita ja lapset asuvat kaukana. Tässä  toivomme naapuriapua: tarjoamme kimppakyytiä, sillä pääseminen näyttää olevan monelle este ja kustannuskysymyskin. Taksilla tulee liian kalliiksi.

Onneksi Pyhällön aluella on elinvoimainen kyläyhdistys Pyhällön kylät ry ja se kattaa viiden kylän alueet. Yhdistyksessä innostuimme todella hankkeesta, koska eläkeläisiä on kylillä paljon. Palaverit kaupungin, koulun, kyläyhdistyksen ja projektipäällikön välillä käynnistyivät ripeästi. Oli kaksi avointa kokousta kyläläisille ja työryhmä kokoontui muutaman kerran.

Talvella kaupungin toimesta lähetettiin ruokailua koskeva kysely noin 160:lle yli 65-vuotiaalle. Vastauksia saimme vain 45, mutta niistä kävi ilmi, että tarvetta tuntui olevan. Koulun kanssa ruokailupäiväksi sovimme kaksi kertaa kuukaudessa perjantaisin klo 12-14.00. Ruokalu tapahtuu koulun ruokalassa ja ruoka on samaa kuin koululaisilla, mutta lisäksi  kahvi piparin kanssa. Hinnaksi 5 euroa kerta ja tämä hyväksyttiin yksimielisesti, tosin viimeisessä kokouksessa toivoimme jotain leivonnaista. Se jäi ruokapuolesta vastaavien valmisteluun.

Ruokailut alkoivat 28.9. Hamina kaupungin ”Hulluna puurosta”-päivänä. Silloin se oli kaikille haminalaisille ilmainen ja Pyhällössä oasallistujia 28 henkeä.

Varsinainen ruokailu alkoi 12. päivä lokakuuta ja silloin oli koolla 20 henkeä. Me työryhmäläiset hankevetäjä Jaanan kanssa olimme tosi iloisia, että tämä onnistuu! Puheensorina täytti ruokasalin ja kuului iloisia kiitoksia, että nyt meillä on oma kookoontumispaikka koululla. Kun koululaisia purkautui luokista ensimmäisellä kerralla kuulin erään pojan kyselevän, ”miks me ei saada kahvii” ja toisella kerralla, ”ett tääl on taas näit ihmisii”, – ei siis vanhoi, se jo ilahdutti.

Kyselyymme ruokailusta ja toiveista vastasi 29 henkeä ja esiin nousi kiitoksia, kun järjestetään yhdessä tekemistä; siis laidasta laitaan asiaa ja kevyttä. Olemme pyrkineet järjestämään jokaiseen tapaamiseen ohjelmaa. Mukana ovat esim. Haminan seurakunta kerran kuukaudessa, terveydenhoitajan tapaamiset, jumpparilta liikuntatuokioita, koska jumppasalia voidaan käyttää.

Terveydenhoitaja Heidi Takanen keskustelemassa yhteisölliseen ruokailuun osallistuneen kanssa.

Ulkoliikuntaan on hyvät mahdollisuudet, esim. alueelle on valmistunut Frisbeegolf-rata, voimme pelata mölkkyä ja lenkkeillä yhdessä. Toiveemme on, että mahdollisimman moni uskaltaa tulla taitoineen ja toiveineen esiin. Ja saamme tutustua myös koulun ja lasten elämään.

Olemme organisoineet kylien alueilta vastuuhenkilöitä ottamaan tulijoita vastaan, tarjoamaan apua tarvittaessa ja keräämään ruokamaksun. Yhdessä suunnittelemme kaupungin väen kanssa tulevan vuoden ohjelmia. Vuoden 2019 ruokailupäivät on jo lyöty lukkoon.

Nyt jo voin sanoa, että meidän alueella on tehty taas kerran historiaa. Olemme tiennäyttäjiä, kuinka maalla voidaan asua ja pitää huolta toisistamme. Koulusta tulee alueen yhteinen olohuone, sillä sen tilat ovat monet iltapäivät tyhjillään. Me iäkkäät tapaamme toisimme, saamme kertoilla kuulumisia ja kuulla lasten iloisia kommentteja.

Koko alue toimii yhdessä. Kesällä meillä on todella monipuoliset kesätorit koulun pihalla. Siellä taas kohtaamme alueen kesäasukkat. Näin pyrimme elämään yhdessä kaikkien kanssa.

Kiittelemme, että pääsimme mukaan toteuttamaan ”Pyhällön mallia”.

Ensimmäiset kilpailut frisbeegolfissa Pyhällön radalla

Teksti Satu Kivelä
Kuva Juha Harju

Pyhällön Pyry järjesti seuran historian ensimmäiset Frisbeegolf kilpailut 27.10.2018. Kuulas, mutta kolea syksyinen keli houkutteli paikalle 14 osallistujaa sekä muutaman katsojan.
Osallistujat jaettiin kahteen sarjaan; yli ja alle 15 -vuotiaisiin. Yli 15 -vuotiaat kiersivät radan kahteen kertaan, alle 15 -vuotiaat yhden kierroksen.
Tätä kilpailua ei kierrettykään täysin oman kylän osallistujien kesken, vaan olimme saaneet myös kaupunkilaisvahvistusta.
Kilpailun yhteydessä pidetyllä kiekkokirppikselläkin jokunen kiekko löysi uuden kodin.
Tulokset
Yli 15v
1.Timi, 2. Tuukka, 3. Aki T, 4. Jani, 5. Kalle S,  jaettu  6. Aki P  ja Olli
Alle 15v
1.Kalle T, 2. Sauli, 3. Onni, 4. Siiri, 5. Vilho, 6. Lyydia  7. Amalia

 

Hiekkamontulla juostiin kilpaa aikaa tai parasta meininkiä

Teksti ja kuvat: Satu Kivelä
Lauantaina 20.10. 2018 juoksenneltiin Kivelän hiekkamontulla ja lähimetsässä. Pyhällön Pyryn järjestämässä tapahtumassa ei tungosta ollut, sillä kilpailu käytiin neljäntoista osallistujan kesken. Taisivat Taavetin vetovoimaiset markkinat viedä osallistujat tänä vuonna 😉
Reittivaihtoehtoja oli kaksi; monttureitti tai metsäreitti noin 1,93 kilometriä, tasan. Metsäreitti tuli myös takaisin monttuun, joten yhtään ylämäkeä ei varmasti jäänyt väliin.
Kilpailuun sai osallistua aikaa vastaan, jolloin nopein aika voitti tai höntsäsarjaan ”paras meininki”.  Metsäreitillä nähtiin kutkuttavaa minuuttikamppailua, nopeimman ajan vetäisi ansioidusti Olli Kiuru 11,28. Ja näin ollen pokkasi ykköspalkinnon – kylmägeeliä ja suklaata.
Parhaan meiningin suklaalevy jaettiin sinnikkäimpien pienten osallistujien kesken, jotka uutterasti kiersivät monta kierrosta montussa.

dav

Pyhällön kesätoreilla mölkkyä, vanhoja koneita ja sotilassoittoa

Teksti: Pyhällön Kylät ry

Kuvat: Veera Takanen, Mira Immonen,  BFagerström

Haminan kylä- ja asukasyhdistysten väliseen mölkkymittelöön 21.7.2018 saapui kisakaveriksi Kannusjärven-Kitulan kylätoimikunta. Mukaan saatiin myös yllätysjoukkue, kun Ihamaan joukot kisasta kuullessaan kasasivat nopeasti kolmehenkisen joukkueen. Pyhällön Kylät ry:n joukkueessa kisasivat Auli, Marika ja Sara. Kannusjärvi-Kitulan joukkueessa Senni, Sofia ja Mervi sekä Ihamaan joukkueessa Teemu, Kirsti ja Eero. Kisajärjestelyistä vastasi Tiia Naakka ja kuuluttajana oli Ismo Kiuru.  Ensimmäiseksi 31 pisteellä tuli Pyhällön joukkue, toiseksi19 pisteellä Ihamaa ja kolmanneksi Kannusjärvi-Kitulan -joukkue. Palkinnoiksi jaettiin T-paidat ja Makeat naurut. Lopuksi Pyhällön kyläyhdistys tarjosi kisakaverilleen pullakahvit torikahviosta, jota piti tälläkertaa Haminan seurakunta.

Kauden viimeisellä torilla 28.7.2018  oli vanhat koneet näyttelyssä iloinen tunnelma. Noin parikymmentä ihmistä toi koneitaan näytille ja  Markku Huttusen maamoottori  käynnistettiin. Näyttelyyn koneensa tuoneet kertoivat niistä mielellään ja vahoista koneista kiinnostuneet toriasiakkaat kävivät katselemassa ja kyselemässä.  Näytteilleasettajat saivat  kahvilipun, jolla sai  kyläyhdistyksen kahviosta leivonnaisen ja kahvin tai lautasellisen hernesoppaa. Katso kuvia torien tapahtumista lisää Kuvagalleriasta.

Jo talvella Hamina Tattoo -toimikunta tarjosi kyläkonserttia Pyhältöön 30.7. 2018. Järjestelyistä pääsi vastaamaan kyläyhdistyksemme. Orkesterivierailija oli Ruotsin Jämtlandin kodinturvajoukkojen orkesteri, Hemvärnets musikkår Jämtland. Orkesteri saapui  hieman vajaalukuisena 37 hengen voimalla, sillä osa jäsenistä oli kotiseuduillaan avustamassa metsäpalojen sammuttamista. Orkesterin päällikkö kertoi itse olleensa vapaaehtoisesti kaksi viikkoa yhtä mittaa sammutustöissä. Normaalisti orkesteri on 45 hengen kokoinen. Orkesteri on pääosin vapaaehtoisen miehittämä, vain kaksi sen jäsentä kuuluvat armeijan palvelukseen. Pyhällön Kylät ry tarjosi orkesterille pullakahvit jotka maistuivat todella hyvin hienossa lämpimässä säässä. Kahvio oli auki myös yleisölle. Saimmepa vieraaksemme myös linja-autollisen asiakkaita muista Haminan kylistä. Arviolta noin 300 – 400 kuulijaa oli tullut paikalle, jopa Lappeenrannasta asti oli tultu kuuntelemaan Tattoo -konserttia, kun se olikin näin lähellä.

Kiitos kuluneesta kesätorikaudesta myyjät, kahvittavat yhdistykset, esiintyjät, talkoolaiset, yhteistyökumppanit ja asiakkaat. Erityiskiitos Tattoo -soittajille ja toimikunnalle  tunnelmallisesta konsertista.

Katso lisää Tattoo-konsertin kuvia Kuvagalleriasta.

Tarvitaanko valokuitua Pyhällössä

Teksti: Päivi Peltola  ja Jouko Yläjääski. Kuva: BFagerstrom.

Tämmöisen otsikon merkeissä saatiin paljon asiaa koskevaa perustietoa kesätorilla 14.7.2018, jossa tietoa jakoivat Kymijoen Kyläkuitu osuuskunnan edustajat, hankevastaava Aulikki Kylliäinen ja hankekoordinaattori Atte Korpaeus.

Asia lähti kyläyhdistyksen osalta liikkeelle kevään vuosikokouksessa, jossa keskustelun jälkeen valittiin Päivi Peltolan ja Jouko Yläjääsken muodostama työryhmä tekemään selvitystyötä. No, mikä ihmeen valokuitu? Heti keskustelujen alussa kävi selväksi, että kyliin tarvitaan aluksi aivan perustietoja valokuituverkon tuomista mahdollisuuksista, vasta aika perusteellisenkin tiedon jakamisen ja keskustelun jälkeen kannattaa lähteä selvittämään halukkaiden osallistujien määrää.

Päädyimme sitten kutsumaan Kyläkuidun edustajat kesätorille, mikä vaikutti olleen hyvä ratkaisu tässä vaiheessa. Tietoa jaettiin kahdessa pisteessä, joissa molemmissa riitti kuulijoita, ja keskustelijoita. Mielestämme juuri keskustelu, kriittinenkin, on oikea tapa edetä, kun pyrimme hyvään lopputulokseen.

Asian liikkeelle lähdön taustalla on tietenkin syntynyt tilanne, Kannusjärvelle ja Metsäkylään on parhaillaan kuituverkot rakentumassa, mikä antaa meillekin potkua ja mahdollisuuden Pyhällön alueen kylien kehittämiseen. Käytännössä meidän verkko voisi rakentua Kannusjärven suunnasta, vaikka verkko on olemassa myös Haapalassa ja Saaramaalla. Se on toki sitten rakentajan asia.

Seuraavassa muutamia keskeisiä asioita, jotka meille työryhmän jäsenille jäivät mieleen:

  • keskeinen tarkoitus ja mahdollisuus olisi lisätä kylien elinvoimaa ja kiinnostavuutta, muun muassa etätyön ja yritystoiminnan mahdollisuuksien parantamisen kautta, sekä yllätys, yllätys, kiinteistöjen arvon nousemisena.
  • tilaisuuden tärkeää antia oli vahva asiatiedon saaminen. Monelle oli yllätys, että liittymishinta olisi sama kaikille, kuukausihinta riippuu valitun palvelun laajuudesta. Yllättävää oli myös erilaisten palvelujen ja liittymien runsaus. Useimmille löytynee sopiva vaihtoehto.
  • mahdollisuus väistää tätä kautta TV- antennien uusimiset lähivuosina on myös miettimisen arvoinen asia.
  • valokuituverkko voisi tukea tulevaisuudessa koulun säilymistä Pyhällössä, etäopetuksen mahdollistuessa.

Mielestämme tilaisuus keskustelun avauksena täytti oikein hyvin tarkoituksensa. Ajatus oli herättää kyläläisten ja kesäasukkaiden mielenkiinto, käydä mahdollisimman rakentavaa keskustelua, pyrkiä vastaamaan myös kriittisiin puheenvuoroihin, ja yleensä kuulla mielipiteitä asiasta. Ajatuksena on jatkaa edelleen perustiedon jakamista, tavalla, jos toisellakin. Ketään ei ole tarkoitus painostaa, kun monille nykyiset ja muut tulevat vaihtoehdot riittävät, OK. Toivomme toki, että riittävän monet ”valaistuvat valokuidusta” ja saamme siltäkin osin säilytettyä kylämme kehittyvien ja kehittämiskelpoisten kylien rintamassa. Pallo on liikkeellä, viedään se maaliin!

Kyläkuidulla on aivan erinomaiset internet- sivut, www.kylakuitu.fi sieltä löytyy kaikki!

Aulikki Kylliäinen piti esityksen valokuidusta koulun ruokasalissa.

Metsävisassa turkialaiset tunnistivat ojakissan

Teksti Anu Porkka. Kuvat Nancy Mäki, BFagerstrom

Pohjois-Vehkalahden metsänystävät järjestivät pienen metsävisan lauantaina 14.7.2018 Pyhällön kesätorille. Tehtävissä arvattiin sahojen painoa ja työkalujen nimiä sekä käyttötarkoituksia. Iso saha painoi 11 kg, sen eräs nainen tiesi heti kun vertasi kissanhiekkasäkkiin. Vieressä oli uusi pienempi saha joka painoi 4.9 kg. Kasvintunnistustehtävänä oli yhdistää lepän kävyt oikeaan oksaan. Ojakissa oli tuttu ainakin Turkian asukkaille. Relaskoopilla voi tehdä monia mittauksia. Kaikkien vastaajien kesken arvottiin kolme palkintoa, jotka osuivat Metsänystäville.  Paikan päällä hääräsivät Anu ja Tuomo.

Taitavaa nuorten yhteissoittoa kesätorilla

Teksti Katriina Liikkanen. Kuvat Mira Immonen.

Kesätorilla nuoret muusikot ovat esiintyneet jo useana vuonna ja  onkin mukavaa seurata kuinka lapset kasvavat ja soitto sekä nimenomaan yhteissoittotaidot etenee.

Kylien nuoret muusikot olivat yhdessä valinneet esitettävän musiikin 7.7.2018 Pyhällön kesätorille . Mukana oli kappaleita  Abbasta Eino Leinon sanoituksiin. Esityspäivää edelsi Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä, joten Nocturne olikin oiva valinta. Soittoesitykseen valikoitui kahdeksan kappaletta ja esitys kesti noin puolituntia. Sään ollessa aurinkoinen ja poutainen ehdittiin setti soittaa kaksi kertaa. Yleisö näytti viihtyvän hyvin kahviossa musiikkia kuunnellen.

Harjoituksissa nuorilla oli hyvä yhteishenki, vaikka kaikille sopivan ajan löytymiseksi harjoitukset venyivät välillä iltamyöhään. Soittamisen välillä pidettiin toki some-taukoja
ja toisinaan välipalataukoja,  jolloin herkuteltiin lämpimillä voileivillä tai mokkapaloilla. Välillä taas laulu raikasi ja Abban kappaleita laulettiin ja soitettiin melkein koko kirja läpi. Viikossa saatiin esitettävät  kappaleet harjoiteltua sekä kesätyöt hoidettua.

Kaikki soittajat ovat opiskelleet Kotkan seudun musiikkiopistossa ja osa heistä opiskelee siellä edelleen. Kyllä siellä tehdään arvokasta ja hienoa työtä ja lasten ja nuorten soittotaito kehittyy ja he oppivat kokoajan uutta. Äitinä ja vastuuaikuisena sitä on upeaa seurata. Kannustan, innostan ja iloitsen nuorten soitosta. Siksi minusta kesätorilla on niin mukavaa järjestää nuorten soittoesitykset, vaikka talkootunteja tulee melkoisesti.

Harmonikka Eino Kekäläinen,  Harmonikka ja laulu Iida-Mari Takanen, Sello ja laulu Viivi Kirppu, Laulu Veera Takanen ja piano Viljami Liikkanen. Taiteellinen johtaja ja tekninen tuottaja Ilmari Liikkanen

Harmonikkaa soittivat Eino Kekäläinen ja Iida-Mari Takanen

Yleisö nautti nuorten musiikista ja Pyhällön Pyryn kahvitarjoilusta.

Viljami Liikkasen säestyksellä laulusta vastasivat Veera takanen, Iida-Mari Takanen sekä Viivi Kirppu.

Äänitekniikasta vastasi Ilmari Liikkanen.

 

Nuoret esiintyjät aloittivat 2018 torikauden Pyhällössä

Teksti: K. Liikkanen ja A.Nisula  Kuvat: B. Fagerström (katso lisää kuvia Kuvagalleriasta)

Lapset ja nuoret saivat yleisön viihtymään kun Pyhällön ohjelmalliset kesätorit käynnistyivät. Juhannuksena toritapahtuman aloitti periteiseen tapaan Haminan karjalaiset nuoret. Taitoa ja vauhtia riitti Pyhällön pienten ja isojen tanhuryhmässä Satu Kirpun johdolla. Kansantansseja seurasi tanssimusiikki, jota esitti Vantaan Vaskivuoren musiikkilukion nuorten perustama Tanssiorkesteri Kuunsilta. Laulaja Krista Schröter mielestä tunnelma oli torilla hyvä tuulisesta säästä huolimatta. Rummuista vastanneen Mikko Seppälästäkin keikka ja miljöö olivat aivan ihania. Pyhältöläisestä Ilmari Liikasesta, joka soittaa bändissä pianoa ja haitaria, oli tanssibändissä soittaminen kivaa nimenomaan juhannustorilla. Kiitos tunnelman luomisesta kuuluu luonnollisesti myös kannustavalle yleisölle.

Musiikkilukion opiskelijoiden Tanssiorkesteri Kuunsilta Pyhällön torilla juhannuksena 2018.

Seuraavana lauantaina kesätorilla nähtiin teatteriesitys Kesäpäivä kylillä, jonka käsikirjoituksen 13-19 -vuotiaat nuoret olivat tehneet yhdessä Katriina Liikkasen kanssa. Rennosti hauskaa pitäen ja vitsiä heittäen oli yllättävän nopeasti saatu aikaan hauska nuorisolle suunnattu näytelmä, missä oli mukana myös aikuisille uppoavia vitsejä. Ohjauskin oli ryhmän omissa käsissä. Näytelmän juoni oli monipolvinen kertomus maalaispojasta, jonka luokse tulee kaupunkilainen tyttöystävä. Kuvaan astuu kylänmies, joka lainaa rahaa nuorilta ja mummo jonka sääennusteet ovat aivan omaa luokkaansa. Henkilögalleriaan kuuluu vielä saappaistaan sementtiin juuttunut työmies, mopolla ajamisen vaaroista varoitteleva Täti Moonika ja Röiukko. Tapahtumat sijoittuivat tutuille Pyhällön kulmille; kaupan pihalle, kesätorille sekä Turkian lavalle.  Huolimatta hurjan tuulisesta säästä yleisöä saapui kiitettävästi paikalle,  eikä heitä edes karkottanut esityksen ajaksi sattunut sadekuuro. Näyttelijöinä loistivat Joanna ja Juulia Hammarberg,  Veera Takanen, Eino Kekäläinen, Olli Kiuru ja Viljami Liikkanen. Tekniikasta huolehti Ilmari Liikkanen.

Nuorten toteuttama komedia Kesäpäivä kylillä hauskutti yleisöä Pyhällön torilla kesäkuun viimeisenä lauantaina 2018.

Pyhällön ohjelmalliset torit jatkuvat lauantaisin heinäkuun loppuun. Monet innokkaat ja ahkerat kädet ovat osallisena toritapahtumien järjestelyissä ja kahvion pitämisessä. Torien toteuttamisen päävastuu  Pyhällön Kylät ry:llä.

Katso lisää kuvia Kuvagalleriasta.

Frisbeegolfrata ja viherpelialue Pyhältöön

Teksti ja kuvat: Satu Kivelä / Pyhällön Pyry ry

Syksyllä 2017 aloitettiin koulun pururadalla vähän erilaiset talkoot: raivattiin kasvustoa Frisbeegolf-radan tieltä. Talkoolaisia ilmaantui ilahduttava määrä ja kasvuston raivaaminen sujuikin ennakoitua rivakammin. Lumien sulettua talkoilua on jatkettu. Heittopaikat ovat valmistuneet ja korit löytäneet paikkansa.

Frisbeegolf-rata on suunniteltu yhdeksän väyläiseksi pururadan yhteyteen. Vanha pellon pätkä on tarkoitus tasata viherpelialueeksi, jahka saadaan kesätorit ja Kylätattoo -tapahtuma pidettyä. Viherpelialueella voi pelata jalkapalloa tai heittää keihästä.

Frisbeegolf-radan ja viherpelialueen on tarkoitus toimia matalan kynnyksen lähiliikuntapaikkana palvellen kylän vakituisia asukkaita sekä mökkiläisiä. Leader Sepra toimii hankkeen rahoittajana.

Radan avajaisia vietetään Pyhällön koululla perjantaina 29.6. klo 17 – 19 hernerokan ja pullakahvin voimin, minne ovat kaikki talkoolaiset ja kylän henkilöt tervetulleita! Tarjolla myös opastusta lajin saloihin ja harjoituskiekkoja on seuran puolesta.

 

 

 

Pyhällön onkikilpailuissa kalat väsyivät mutta onkijat ei

Kuvat: Olavi Mankki

Pyhällön osakaskunnan onkikilpailuissa 26.5.2018  kala söi  hyvin – ainakin aluksi. Ensimmäiset puoli tuntia Kuivilammella kävi varsinainen kuhina, mutta sitten kalat lähtivät + 24C asteen hellettä pakoon syville vesille. Kolmekymmentä kilpailijaa eivät kuitenkaan antaneet periksi ja kolme tuntia tuotti lopulta aika hyvän kokonaissaaliin 21, 56 kg.  Miesten sarjassa voiton vei  Timo Mäkelä, naisten sarjan  Margitta Simola ja nuorten sarjojen voittajia olivat Vilho Immonen ja Leevi Suutarinen.  Suurimmat kalat nappasivat Kalervo Peltonen ja Heljä Soukka.  Lopuksi tuttuun tapaan jaettiin palkinnot ja nautittiin mehut, makkarat ja pullakahvit. Katso kuvia tulosluettelon alapuolella.

Pyhällön osakaskunnan onkikilpailut 26.5. 2018 Kuivilammella.
Osallistujia 30. Tulokset:

Miehet:
Suurin kala: Kalervo Peltonen 290 g
1. Timo Mäkelä 2445 g
2. Jarno Vinnikka 2435 g
3. Kauno Peltonen 2395 g
4. Matti Soukka 2120 g
5. Marko Vainio 1865 g
6. Hannu Vinnikka 1465 g
7. Seppo Soukka 1160 g
8. Kalervi Peltonen 1155 g
9. Arto Vainio 1130 g
10. Matti Liikkanen 875 g
11. Raimo Toivonen 425 g
12. Markku Huttunen 340 g
13. Jarno Simola 320 g
14. Toni Immonen 255 g
15. Taisto Suutarien 200 g
16. Aki Kylmälä 170 g
Naiset:
Suurin kala: Heljä Soukka 215 g
1. Margitta Simola 890 g
2. Heljä Soukka 830 g
3. Jasmine Aarikka 375 g
4. Virpi Suutarinen 360 g
5. Lea Huttunen 325 g
6. Riitta Soukka 140 g
7. ANisula 130 g
8. Eeva Kylmälä 110 g
8. Marja-Liisa Hauhia 110 g
Nuoret alle 10 v.
1. Vilho Immonen 190 g
2. Huugo Immonen 60 g
3. Eevert Immonen 10 g
Nuoret 10-18 v.
1. Leevi Suutarinen 625 g
2. Senni Tykka 1 kala