Ikäihmisten yhteisöllinen ruokailu – yhdessäoloa ja huolenpitoa

Teksti: Oili Harjula
Kuvat: BFagerstöm

Yhteinen koti maalla -hanke sai alkunsa keväällä 2016 Haminassa Simeon-salissa olleessa kokouksessa, jossa olin mukana. Siellä tuli tietoon, että Pyhällön koululla on aikaisemminkin ollut eläkeikäisten ruokailumahdollisuus. Tästä syntyi ajatus, että herätetään se uudelleen, kun siihen on luvassa hankerahoitus ja vetäjä Jaana Savolainen Socomista.

Olen ollut mukana hankkeessa todella innokkaasti, sillä tunnen kotikylässäni Ihamaalla asuvien tilanteen. Sen, missä ollaan, kun vain miehellä on ajokortti ja sairaus vie sen. Yleinen liikenne vielä toimii kouluaikoina, mutta entäs sitten, kun asutaaan kilometrien päässä maantiestä? Onneksi on palvelulinjoja, mutta ei kaikille. Elämä jää paljolti omien seinien sisään, ei näy naapureita ja lapset asuvat kaukana. Tässä  toivomme naapuriapua: tarjoamme kimppakyytiä, sillä pääseminen näyttää olevan monelle este ja kustannuskysymyskin. Taksilla tulee liian kalliiksi.

Onneksi Pyhällön aluella on elinvoimainen kyläyhdistys Pyhällön kylät ry ja se kattaa viiden kylän alueet. Yhdistyksessä innostuimme todella hankkeesta, koska eläkeläisiä on kylillä paljon. Palaverit kaupungin, koulun, kyläyhdistyksen ja projektipäällikön välillä käynnistyivät ripeästi. Oli kaksi avointa kokousta kyläläisille ja työryhmä kokoontui muutaman kerran.

Talvella kaupungin toimesta lähetettiin ruokailua koskeva kysely noin 160:lle yli 65-vuotiaalle. Vastauksia saimme vain 45, mutta niistä kävi ilmi, että tarvetta tuntui olevan. Koulun kanssa ruokailupäiväksi sovimme kaksi kertaa kuukaudessa perjantaisin klo 12-14.00. Ruokalu tapahtuu koulun ruokalassa ja ruoka on samaa kuin koululaisilla, mutta lisäksi  kahvi piparin kanssa. Hinnaksi 5 euroa kerta ja tämä hyväksyttiin yksimielisesti, tosin viimeisessä kokouksessa toivoimme jotain leivonnaista. Se jäi ruokapuolesta vastaavien valmisteluun.

Ruokailut alkoivat 28.9. Hamina kaupungin ”Hulluna puurosta”-päivänä. Silloin se oli kaikille haminalaisille ilmainen ja Pyhällössä oasallistujia 28 henkeä.

Varsinainen ruokailu alkoi 12. päivä lokakuuta ja silloin oli koolla 20 henkeä. Me työryhmäläiset hankevetäjä Jaanan kanssa olimme tosi iloisia, että tämä onnistuu! Puheensorina täytti ruokasalin ja kuului iloisia kiitoksia, että nyt meillä on oma kookoontumispaikka koululla. Kun koululaisia purkautui luokista ensimmäisellä kerralla kuulin erään pojan kyselevän, ”miks me ei saada kahvii” ja toisella kerralla, ”ett tääl on taas näit ihmisii”, – ei siis vanhoi, se jo ilahdutti.

Kyselyymme ruokailusta ja toiveista vastasi 29 henkeä ja esiin nousi kiitoksia, kun järjestetään yhdessä tekemistä; siis laidasta laitaan asiaa ja kevyttä. Olemme pyrkineet järjestämään jokaiseen tapaamiseen ohjelmaa. Mukana ovat esim. Haminan seurakunta kerran kuukaudessa, terveydenhoitajan tapaamiset, jumpparilta liikuntatuokioita, koska jumppasalia voidaan käyttää.

Terveydenhoitaja Heidi Takanen keskustelemassa yhteisölliseen ruokailuun osallistuneen kanssa.

Ulkoliikuntaan on hyvät mahdollisuudet, esim. alueelle on valmistunut Frisbeegolf-rata, voimme pelata mölkkyä ja lenkkeillä yhdessä. Toiveemme on, että mahdollisimman moni uskaltaa tulla taitoineen ja toiveineen esiin. Ja saamme tutustua myös koulun ja lasten elämään.

Olemme organisoineet kylien alueilta vastuuhenkilöitä ottamaan tulijoita vastaan, tarjoamaan apua tarvittaessa ja keräämään ruokamaksun. Yhdessä suunnittelemme kaupungin väen kanssa tulevan vuoden ohjelmia. Vuoden 2019 ruokailupäivät on jo lyöty lukkoon.

Nyt jo voin sanoa, että meidän alueella on tehty taas kerran historiaa. Olemme tiennäyttäjiä, kuinka maalla voidaan asua ja pitää huolta toisistamme. Koulusta tulee alueen yhteinen olohuone, sillä sen tilat ovat monet iltapäivät tyhjillään. Me iäkkäät tapaamme toisimme, saamme kertoilla kuulumisia ja kuulla lasten iloisia kommentteja.

Koko alue toimii yhdessä. Kesällä meillä on todella monipuoliset kesätorit koulun pihalla. Siellä taas kohtaamme alueen kesäasukkat. Näin pyrimme elämään yhdessä kaikkien kanssa.

Kiittelemme, että pääsimme mukaan toteuttamaan ”Pyhällön mallia”.