Yhteisölliset ruokailut Pyhällön koululla syksy 2021

Teksti ja kuvat; Oili Harjula ja Anna-Leena Saarelainen 

 

Korona-epidemia on jyllännyt jo toista vuotta ja meille ikä-ihmisille kaikki on ollut jollain lailla kiellettyä. Se on harmittanut, ei ole juttuseuraa, ei päässyt tapaamaan toisia yhteisissä tapaamisissa. Olemme tunnollisesti noudattaneet annettuja suosituksia ja ohjeita.

Pääsimme vihdoinkin odotettuun yhteiseen perjantain ruokailuun lokuun 15 päivänä. Saatuamme tiedon, että yhteiset ruokailut alkavat, kyläyhdistyksen toimijat laittoivat tuulemaan. Ilmoituksen Pyhällön kylien sivuille ja kaupan ilmoitustaululle. Josta sana kiiri facebookkiin ja näin parisenkymmentä kylien ikäihmistä löysi tiensä perjantaina yhteiseen tapaamiseen. Paikalla oli myös Pirkko – pappi piti pienen hartaushetken ja diakonia työntekijät lauloivat kanssamme, mukana juuri työnsä aloittanut diakoni Joel Vataja säesti kitaralla. 

Puheensorinaa ja kuulumisten vaihtamista. Palautettiin vielä mieliin mitä odotetaan ja toivotaan ohjelman sisällöstä jatkossa.  “Painavaa tietoa Kym Sotes:sta, jumppaa ja lasten kanssa yhteistä taitojen vaihtoa”.

Joka toinen viikko kokoonnuimme, ruokailemaan, juttelemaan ja lapset yllättivät iloisesti halloween esityksellään. “Kansainvälisenä miestenpäivänä” 19.11 projektityöntekijä Nina Markkanen kertoi “Voimaa ikämiesten arkeen” – hankkeesta ja alkavista ryhmätoiminnoissa Haminassa. 

Joulukuun 17 päivänä kokoonnuimme vielä tämän vuoden viimeiseen tapaamiseen. Olemme saaneet Pyhällön kylien 100€. lahja-rahan, jonka käytImme koulun lasten, koko henkilökunnan ja meidän ikäihmisten torrtukahveihin sekä lasten trip- mehuihin. Lauloimme Joululauluja Joelin säestyksellä. Pienet lapset yllättivät meidät jälleen, he olivat tehneet itse joulukortit, jotka he ojensivat meille ruokailussa.

Vanhusneuvoston pj. Ari Lekander kertoi Kym Soten vaikutuksista vanhuspalveluihin Haminan alueella. “Meillä on hyvin, suhteessa muihin alueisiin maakunnassa, palvelutaso täytyy samankaltaistaa, joten meille tulee ehkä heikennyksiä”. “”Neuvosto tulee tekemään esityksen  – vanhustyönkoordinoija – tällaisen palvelun järjestämiseksi Haminassa ja uskomme että saamme esityksemme läpi koska se on perusteltua ennaltaehkäisyä”.  Vanhusneuvostoon kuuluvan Oili Harjulan kautta ajankohtainen tieto kulkeutuu ikäihmisille ruokailun yhteydessä. 

Yhteisölliset ruokailut jatkuvat , huomioiden rajoitukset ja suositukset, vuoden 2022 aikana.