Pyhällön kylät valokuidulla – hankkeen aloitustilaisuus

Teksti: Jouko Ylä-Jääski

Kymijoen Kyläkuitu osuuskunta, sekä Pyhällön Kylät ry järjestivät kyläillan valokuituasioissa Pyhällön koululla 9.7.2020.  Myös Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen, kaupungin tietohallintopäällikkö Tomi Lampinen, sekä ELY- keskuksen asiantuntija Jukka Penttilä osallistuivat tilaisuuteen.  Kymijoen Kyläkuidulta mukana olivat toimitusjohtaja Ari Ripatti, sekä projektivastaava Aulikki Kylliäinen.  Pyhällön Kylien edustajana oli valokuituhankkeen ohjausryhmän jäsen Jouko Yläjääski.  Tilaisuuteen osallistui varsin mukavasti kyläläisiä.

Kaikki edellämainitut henkilöt käyttivät ensin omat alustuspuheenvuoronsa, minkä jälkeen alkoi vapaa keskustelu.  Alustuspuheenvuoroissa saatiin todella hyvää ja yksityiskohtaista asiatietoa. Tilaisuuden osanottajien tarkentavat ja asialliset kysymykset yhdessä alustuspuheenvuorojen kanssa antoivat kaikille selkeän käsityksen hankkeesta, sen tarkoituksesta ja tavoitteista.

Kyseessähän on kiinteän, maahan upotettavan valokuitukaapeliverkon rakentaminen Pyhällön kylien alueelle. Hankkeen tavoitteena on ensisijaisesti hyvin nopean, vakaan ja varmatoimisen internet- yhteyden tuominen halukkaiden saataville.  Toki monenlaisia muitakin palveluja on verkon kautta toteutettavissa, niistä enemmän tietoa Kyläkuidun eriomaisilta omilta sivuilta.

Kuultiin, että hanke lähti nyt oikeasti etenemään, tämä 9.7. oli ensimmäinen liittymäsopimusten tekopäivä.  Tässä tilaisuudessa niitä syntyi kaksi.  Tavoitteeseen, 140 sopimukseen jäi toki vielä matkaa.  Rahoitus- ja luvituspuoli ovat kunnossa, ELY- keskuksen avustus on 500000, Haminan kaupungin myöntämä rakennusaikainen väliaikaisrahoitus on 600000.  Pyhällön Kylien alueen lisäksi on hanketta mahdollista laajentaa esimerkiksi Paijärvelle.

Koronasta ja kesälomista johtuen liittymämyynti toteutetaan kesän aikana etänä, koeajovaiheessa olevalla sähköisellä järjestelmällä.  Tähän pääsee mukaan ilmoittamalla kiinnostuksensa Kyläkuidun nettisivuilla asianomaisessa kohdassa. Syksyllä pyritään aloittamaan myös alueella tapahtuva myyntityö.

Tilaisuudessa oli hyvä, vahvasti asiaa pohdiskeleva ja pitkälle eteenpäin miettivä henki.  Meillä on nyt oikeasti “tartu hetkeen”- tilanne, ottaa Pyhällön Kylien alueella se paljon puhuttu digiloikka, ja tältä osin turvata kylien kehittymismahdollisuudet pitkässä juoksussa.  Ehkä juuri nyt ajankohtainen etätyökeskustelu antaa uskoa hyvään kehitykseen myös tätä kautta.

Mikäli kyläläiset lähtevät mukaan yhteiselle asialle ja valokuituhanke toteutuu, kylillä on tulevaisuutta. Valokuituyhteydet mahdollistavat tulevaisuudenkin digiasiointitarpeet ja pitävät Pyhällön kyläalueet mahdollisena asuinpaikkana väljempää asumisympäristöä tavoitteleville ihmisille sekä yrityksen sijoituspaikkana niille, joiden yritystoiminta ei sovellu kaupunkikeskuksiin mutta luotettavat tietoliikenneyhteydet tarvitaan.
kylakuitu.fi