Kutomapiirin työt ihastuttivat toriyleisön

Pyhällön koulun sali täyttyi kudontapiirin värikäistä töistä toriyleisön ihasteltaviksi heinäkuun alussa. Yli 80 toinen toistaan taidokkaampaa käsityötä  olivat syntyneet Haminan kansalaisopiston opintopiirissä kahden vuoden aikana.

Suosituimpia ovat matot ja poppanat, sillä niille löytyy eniten käyttöä.  Poppana sopii hyvin myös lahjaksi ja on lisäksi nopea kutoa, kertoo Marjo Vierula.  Uutuutena kurssilla ovat huonekalukankaat, mutta perinteiset shaalit, ripsi- ja pellavaliinat  kiinnostavat aina. Kutojat kutovat enimmäkseen oman perheen käyttöön, mutta myyntiinkin menee jokunen ja onpa tilaustöitäkin tehty.

Marjo Vierula toivottaa miehetkin tervetulleeksi kutomapiiriin.

Marjo Vierula toivottaa miehetkin tervetulleeksi kutomapiiriin.

Leena Kiviharju oli tuonut näytteille erittäin kauniin luonnonvaalean villashaalin.  Shaalin houkutteleva pehmeys ja pinnan herkkä kuviointi ei ole kuitenkaan syntynyt hetkessä. Leenan kertomus eri työvaiheista hengästyttää maallikon. ” Ensin loimien luonti puihin, sitten lettien laitto kangaspuille luomapuista, seuraavaksi kuusivartinen niisiminen  ja lankojen laitto pirtaan, sitten tehdään alkusolmut ja polkimet sidotaan. Näihin valmistelutöihin kuluu pari päivää ja vasta sitten päästään kutomaan. Itse kutominen vie toiset pari päivää ja siihen päälle vielä letitys ja höyrytys.”

Leena Kiviharju

Leena Kiviharjulta 140×210 cm shaali syntyy neljässä päivässä, jos ei rankkoja päiviä tee.

Kudontapiirin yhdeksän osallistujaa ovat kaikki naisia, mutta harrastus sopisi hyvin miehillekin.  ”Miehet ovat tervetulleita piiriin. Etenkin mattojen napakkaan lyömiseen tarvitaan voimaa ja miehille olisi käyttöä myös kangaspuiden korjaamisessa”, toteaa Marjo Vierula.

Tiedoksi kaikille halukkaille, niin miehille kuin naisille, että ilmoittautuminen tapahtuu Kansalaisopiston kautta. Opettaja on paikalla kerran viikossa, mutta kutomaan voi tulla Pyhällön kutomapisteeseen milloin vain.