Elinvoimaisen kulmakunnan voimavarat

Pyhällön kyläyhteisö löysi maaliskuussa pidetyssä kyläillassa paljon vahvuuksia, mutta myös kehittämistarpeita. Kyläläisten toiveita ja haasteita oli kuuntelemassa Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen yhdessä kylähankkeiden vetäjien kanssa. Tilaisuutta veti Pirkko Haikara Monteri -hankkeesta. Mukana olivat Sirpa Vähäuski Kymenlaakson kylät ry:stä, Kirsi Pohjankoski Sepra –  ja Jaana Savolainen Yksillä Purjeilla -kumppanuushankkeista sekä kutsuttuna poliisin näkökulmasta kertomassa Jarkko Lappeteläinen sekä lukuisa joukko kyläläisiä.

Kyläillan yleisö kuuntelee keskittyneesti ryhmätöiden tuloksia. Kuva Katriina Liikkanen.

Kyläillan yleisö kuuntelee keskittyneesti ryhmätöiden tuloksia. Eturivissä vasemmalla  kaupunginvaltuuston jäsen Jouko Yläjääski sekä kaupunginjohtaja Hannu Muhonen, Kaupunginsihteeri/lakimies Marika Myllykangas ja Kaupunginvaltuuston jäsen/toinen varapuheenjohtaja Jaakko Koskinen.

Elinvoimaisen kylän voimavaroiksi listattiin luonnollisesti koulu, päiväkoti ja kauppa. Hyvänä lisänä aktiiviset kyläläiset ja yhdistykset tuottavat lukuisia palveluja ja tapahtumia. Vapaaehtoisvoimin järjestyy mm. lavatansseja, toripäiviä, urheilu- ja liikuntatapahtumia, lasten ja nuorten harrastuskerhoja. Kyliltä löytyy myös metsästysyhdistyksiä ja VPK, osakaskunnat järjestävät onki- ja pilkkikilpailuja ja eläkeläisillekin on jumppaa ja jutustelua tarjolla.

Yhteisöllisyys ja yhteisen tekemisen tahto näkyy kylillä. Kyläyhdistys on kaikkia yhdistävä tekijä. Tienvarsien siivoustalkoot, pulkkamäkikilpailut, uinti- ja keilausretket, lasten disco, vanhojen koneiden ja ajoneuvojen näyttely, ohjelmalliset toripäivät  ja monet muut tapahtumat löytyvät yhdistyksen omilta nettisivuilta.  Sieltä löytyy myös ”tonttipörssi”, jonka kautta paikkakunnalle muuttavat löytävät helposti tontin kodilleen.

Kehittämistoiveitakin toki löytyi. Nuorisolle kaivataan lisää toimintaa ja toimintatilaa. Kiekkokaukalo ja pururata kaipaisivat kunnostusta, samoin kylätiet.  Posti- ja terveyspalveluissakin olisi kehittämisen varaa ja rakennuslupa-asioissa. Vielä valokuitukaapeliakin tarvittaisiin ja julkisen liikenteen aikatauluihin rukkausta. Niin, ja poliisiakin olisi mukava nähdä kylillä muulloinkin kuin kyläillassa.

Kaupungin virkamiehet ja hankehenkilöt kuuntelivat ja kirjasivat ylös toiveita, kiittelivät virkeää kyläyhteisöä ja haluavat pitää yllä hyvää keskusteluyhteyttä.

Kuva Katriina Liikkanen. Teksti Katriina Liikkanen ja Anne Nisula