Juhannustori keräsi ennätysyleisön

Teksti: Oili Harjula, Katriina Liikkanen
Kuvat: Bosse F. Katso lisää kuvia Galleriasta.

Pyhällön  torille saapui juhannusaattona väkeä enemmän kuin koskaan.  Arviolta 500 innokasta ostajaa tuli hakemaan herkkuja kesän juhlaan, tuliaisia kotiin ja seuraamaan ohjelmaa.

Jonot muodostuivat jo ennen torin alkua, mutta myynti aloitettiin tarkasti klo 10.

Jonot muodostuivat jo ennen torin alkua, mutta myynti aloitettiin tarkasti klo 10.

Suurin osa saapui paikalle jo hyvissä ajoin. Kokemus on opettanut, että tavara on niin hyvää, että se loppuu yleensä  kesken.  Jonoja alkoi muodostua pöytien ääreen jo ennen torin avaamista.  Myynti aloitettiin kuitenkin vasta klo 10, kun Kyläyhdistyksen  puheenjohtaja Ismo Kiuru julisti torin auenneeksi ja toivotti kaikki tervetulleeksi.

Torilta löytyivät niin tuttavat kuin naapurit, karavaanarit ja mökkiläiset sekä heidän vieraansakin.   Myös moni ohiajava juhannusmatkaaja pysähtyi  vilkasta toria ihmettelemään ja olipa paikalle saavuttu varta vasten Pyhtäältä asti.  Liikenteenohjaajia tarvittiin ohjaamaan autot urheilukentälle, joka täyttyi hetkessä.

Autoja oli jonoksi asti.

Autoja oli jonoksi asti.

Kylätoimikunnan pitämästä kahviosta sai lettuja, leivonnaisia ja juotavaa helteistä päivää  helpottamaan.  Yleisömäärä oli yllätys kahvilan pitäjillekin.  Uusi 100 kupin kahvipannu ei riittänyt, mutta onneksi apuun saatiin Ihamaan pannuja, sillä kahvia myytiin 250 kuppia. Lettuja meni kaikki 70 ja leivonnaisia enemmän kuin ehdittiin laskea.  Niitä ostettiin jopa lisää myyjiltä. Kahvimaitokin loppui kesken, mutta Sale-kaupasta saatiin sitäkin lisää.

Myyjät olivat varautuneet, mutta myynti yllätti kaikki. Kalakauppias varasi saman määrän kuin viime vuonna, mutta se ei riittänyt.  Mansikanmyyjälle jäi vain pari laatikkoa. Leivät menivät kaupaksi alkumetreillä. Kanamunat loppuivat heti kesken, samoin  moni muu tuote.

Mansikanmyyjä odottelee torin avaamista.

Mansikanmyyjä odottelee torin avaamista.

Myyntitiskeiltä löytyivät kotona leivotut hapanleivät, karjalanpiirakat, herkkupitkot, kakut, piirakat, tortut, pikkuleivät. Taattua laatua olivat lihat, kalat, mansikat,  karkit, hunajat, vihannekset, mehut, uudet perunat, kananmunat, pärekorit, korut, käsityöt, perennat, villasukat, tervaleppäiset pöllöt, kirpputoritavarat ja uusiomateriaalista tehdyt vaatteet ja asusteet. Tukeva hirsinen puutarhakalustokin oli myynnissä.   Myynnin lisäksi torilla oli moottorisahataidetta livenä ja kohokohtana tietenkin lasten tanhuesitys.

Tanssijoita ohjasi Satu Kirppu. Mukana oli 19 tanssijaa:  11-14 v. ryhmä Klieka ja 7-10 v. ryhmä Tsäpperä. Ensimmäisenä nähtiin  Kaikki Ilo, toisena Katrilli Ulvilasta , sitten Nurkkasilla,  Mitä tehtäis, Sik Sikanen ja Hevosen vaihto.  Seni-tanssi vauhdikkaine  ripaskoineen lopetti  kavalkadin. Lapset saivat innostuneet aplodit  hienosta esityksestään.

Lasten kansantanssiesitys oli toripäivän kohokohta.

Lasten kansantanssiesitys oli toripäivän kohokohta.

Ohjelmassa oli myös Vehkalahden eläkeliiton arpajaiset, Kurkiniemen ratsastajien poni- ja hevosratsastusta lapsille sekä suosittu tikkakisa, jossa taitojaan kävi koettelemassa 30 heittäjää.

juhannustoripanoraama

Panoraamakuva torilta.

 

www.pyhalto.fi  -sivut  olivat auenneet juuri  sopivasti kesäkuun alussa ja sivuja mainostavaa T-paitaa sai ostaa torilta.  Kyläyhdistyksen jäseneksi ilmoittautui  parisenkymmentä henkilöä ja   juuri ilmestynyttä Haminan kyläkirjaa myyytiin huikeat 100 kpl.

Pyhalto088

Uusi kyläkirja ” Hamina kylien kertomana” oli menestystuote.

Yhteensä kolmisenkymmentä vapaaehtoista oli mukana toritouhussa. Musiikkilaitteet tulivat Turkian Tuiskeelta, nostolava Liikkaselta,  lettupannu ja lettutaikina Lankilalta,  kahvinkeittimet  kylätoimikunnalta  ja Ihamaalta,  kahvileivät kahvioon Kirpulta, Liikkaselta ja Nukariselta,  liikennettä ohjasivat  kylän miehet.
Kiitokset kaikille osallistujille, kauppiaille, esiintyjille sekä koko toriyleisölle.