Vuoden 2015 kymenlaaksolaista kylää juhlittiin kesätorilla

Teksti : Katriina Liikkanen Kuvat: Anne Nisula (katso kaikki kuvat Kuvagalleriasta)

Maakuntahallitus valitsi vuoden 2015 kymenlaaksolaiseksi kyläksi  Pyhällön alueen kylät  ja sitä juhlittiin näyttävästi kesätorilla 27.6.2015.  Voittajayhteisöön kuuluvat Pyhällön, Turkian, Lankilan, Salo-Turkian, Ihamaan ja Vartti-Kitulan kyläalueet. Pyhällön kyliä palkinnon saajaksi oli ehdottanut  maakuntahallitukselle valitsijalautakunta, joka koostui Kymenlaakson Kylät ry:stä, Leader Seprasta ja Leader Pohjois Kymistä. Juhlaohjelmassa oli musiikkiesityksiä, yhteislaulua, tervehdyksiä ja puheita sekä tunnustuspalkintojen jakoa.

Juhlavalmistelut olivat alkaneet hyvissä ajoin. Konsertoivat lapset ja nuoret harjoittelivat viisi kertaa touko-kesäkuussa. Kakut ja pullat tilattiin ajoissa ja luonnon kukkaset maitotonkkiin kerättiin edellisenä iltana juhlapaikkaa koristamaan. Uusi esiintymislava valmistui juuri tähän juhlatilaisuuteen.

Yhteislaulua 3

Uusi esiintymislava oli tarpeen suojaamaan ensin auringolta ja lopuksi kaatosateelta.

Juhlaohjelman aloittivat Kotkanseudun musiikkiopiston oppilaat kappaleella Käyn ahonlaitaa, jonka soittivat Iida-Mari, Veera, Eino ja Ilmari. Tervetulotoivotuksella toivotin kaikki lämpimästi tervetulleiksi juhlaan ja kutsuin nauttimaan kakkua ja pullaa. Musiikkiesitykset jatkuivat sooloesityksillä. Iida-Mari esitti Kesäillan valssin harmonikalla ja  pianolla soittivat Viljami  My heart will go on  ja  Veera  He is a pirate kappaleet.  River flows in you kappaleella esiintyi Emma. Pianolla jatkoi Ilmarin soittaen Romantic pop preludin. Kehtolaulun esitti Viivi soittimenaan sello ja siitä jatkoi  Eino  harmonikalla Metsäkukkia. Sitten jatkettiin yhteisesityksillä. Lastenlaulun Ihme ja kumma soittivat Eino, Veera ja Viljami. Kotkan poikii ilman siipii esittivät  Iida-Mari, Ilmari ja Eino. Kappaleen Vanhoja poikia viiksekkäitä soittivat Emma, Viivi ja Ilmari. Paikallista musiikkia edusti  Korppisen valssi  Einon ja Ilmarin esittämänä. Sitten vuorossa olivat siskokset Iida-Mari ja Veera  Chiquilin de Bachin tunnelmissa. Yhteislauluna laulettiin Finlandia-hymni ja konsertin päätöskappaleena laulettiin seisaaltaan yhdessä Kymenlaakson laulu.

Finlandia-hymnin säestivät Viljami ja Ilmari. Kuorossa lauloivat Emma, Veera, Viivi, Iida-Mari ja Eino.

Maakuntajohtaja Juha Haapaniemi onnitteli puheessaan kylien asukkaita sekä kylän puuhanaisia ja -miehiä vuosien saatossa tehdystä työstä.  Hän sanoi arvostavansa etenkin  Pyhällön kylien yhteisöllisyyttä.  – Harvoin olen nähnyt näin paljon ihmisiä liikkeellä kylätapahtumissa,  ja vielä olette hyvän sääkin valinneet, sanoi Haapaniemi. Maakuntajohtaja luottaa metsäteollisuuden ja maatalouden kasvuun Suomessa ja ennustaa maaseudulle hyvää tulevaisuutta. Suomen uuden hallituksen yksi lupaus oli tieverkoston parantaminen ja maakuntajohtaja toivoo rahojen riittävän myös pienempien teiden kuten valtatie 26 parantamiseen. Maakuntahallitus lahjoitti kyläyhdistykselle kunniakirjan sekä 1000 €. Kunniakirjaa vastaanottamassa olivat Pyhällön Kylien puheenjohtaja  Ismo Kiuru, sihteeri Katriina Liikkanen ja Rahastonhoitaja Ismo Liikkanen.

Maakuntajohtaja Juha Haapaniemi

Maakuntajohtaja Juha Haapaniemi kiitteli kyläläisiä aktiivisuudesta.

Kiitospuheen piti myös yhdistyksemme puheenjohtaja Ismo Kiuru. Hän kiitteli maakuntajohtajaa  kaupunginjohtajaa hyvästä yhteistyöstä sekä kylien asukkaita osallistumisesta ja pyysi heiltä uusia ideoita toimintaan.

 

Ismo Kiuru

Ismo Kiuru oli tyytyväinen hyvään yhteistyöhön kaupungin kanssa.

 

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen toi kotikaupungin tervehdyksen juhlaan onnitellen lämpimästi kyliä ja kyläläisiä. – Kylien ja seudun nostaminen esille on todellinen huomionosoitus ja arvostus tehdystä työstä.  Toiminta kylillä on huomattu myös Haminan ulkopuolella maakunnassa. Aktiivista kylätoimintaa tarvittaisiin myös muualla kaupungin alueella. Se on tärkeää asukkaitten puolesta puhumista ja vuorovaikutusta kaupungin ja kylien välillä. Pyhällön alueen hyvät palvelut eivät säily jos ei niitä käytetä ja ilman työtä eivät asiat etene. Lopuksi kaupunginjohtaja toivotti uusia toimijoita mukaan kylätoimintaan.

Hannu Muhonen Ismo Kiuru

Ismo Kiuru ottaa vastaan kaupungin lahjan Hannu Muhoselta.

Kymenlaakson Kylien puheenjohtaja Sami Porkka kertoi perusteista Pyhällön alueen kylien valinnaksi Vuoden 2015 kymenlaaksolaiseksi kyläksi. Yhteistyössä on voimaa ja tällä alueella onkin yhdistetty useamman kylän voimavarat, totesi Porkka.   – Yhteisöllisyys näkyy. On ihmisiä, jotka järjestävät ja tekevät, mutta on myös ihmisiä jotka osallistuvat.

Kunniakirjan luovutus ryhmä 2

Ismo Liikkanen, Ismo Kiuru ja Katriina Liikkanen ottivat vastaan muistotaulun Kymenlaakson Kylien puheenjohtaja Sami Porkalta ja varapuheenjohtaja Jouko Ylä-Jääskeltä.

Vuoden kymenlaaksolaiseksi kylätoiminnan tiennäyttäjäksi on valittu Kannusjärven alueella toimiva Tuomo Uutela. Hän sai myös juhlassa kiitokset työstään.  Hänet palkittiin lisäksi kylätoiminnan hopeisella ansiomerkillä.

 

Sami Porkka Tuomo Uutela

Sami Porkka kiinnittää hopeisen ansiomerkin Tuomo Uutelan rinnukseen.

Lisää kuvia Kuvagalleriassa.